Preocupació al Bages pel tancament de la mina de Vilafruns. El Consell Comarcal i els alcaldes de les poblacions mineres van reunir-se ahir al matí amb la direcció d'ICL, matriu d'Iberpotash, per demanar explicacions pel tancament, que estava previst per a l'any vinent, però que el context de crisi ha accelerat.

A la sortida de la reunió, la presidenta del Consell Comarcal, Estefania Torrente, va exigir a l'empresa que els danys econòmics i socials pel tancament siguin «els mínims» per a la comarca i per a la resta de la Catalunya Central. Per tal de buscar solucions a la situació actual, el Consell Comarcal ha avançat el Fòrum de la MineriaEn aquesta trobada hi participaran tots els agents públics i privats implicats en el futur de la mineria.

Sorpresa

El tancament de la producció a la mina de Vilafruns, a Balsareny, ha agafat per sorpresa el territori, ja que no estava previst fins a l'any vinent.

En la reunió que va tenir lloc ahir al matí entre el Consell Comarcal del Bages, els alcaldes afectats i la direcció d'ICL, l'empresa va insistir en les raons econòmiques per justificar la decisió i va explicar que ara treballa en un pla per reestructurar l'activitat minera, un pla que ICL no presentarà al Fòrum de la Mineria, segons van confirmar els alcaldes assistents a la reunió a aquest diari.

La presidenta del Consell Comarcal, Estefania Torrente, va assegurar que vetllarà perquè les conseqüències socials i econòmiques del tancament siguin «les mínimes» no només al Bages, ja que una de les empreses més afectades, Montajes Rus, és del Berguedà. «Ens posem a disposició de tots els treballadors que han perdut la feina», va afegir la presidenta del Consell Comarcal.

D'altra banda, Torrente va anunciar que el Fòrum de la Mineria, que s'havia de celebrar al setembre, s'avança a dimarts que ve. Segons Torrente, en aquesta reunió hi participaran tots els agents públics i privats implicats, sindicats inclosos, i l'objectiu és que, entre tots, es busquin solucions a la situació actual.

A la reunió d'ahir al matí hi van participar els alcaldes de Balsareny, Manresa, Sallent i Súria, el president del Consell d'Alcaldes, Eloi Hernàndez, la presidenta del Consell Comarcal del Bages, Estefania Torrente, i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps.

Segons l'empresa, el mercat de la potassa ha experimentat una caiguda de preus del voltant del 40%. A més, han aparegut nous competidors i l'impacte de la pandèmia també s'ha fet notar. Davant d'aquestes circumstàncies, l'empresa ha optat per aturar l'extracció d'aquest material de la mina de Vilafruns, situada entre els municipis de Sallent i Balsareny, i centrar la seva producció a la mina de Súria, una decisió que, de fet, meditava des de feia més de 5 anys.