El comitè d'empresa d'Iberpotash-ICL a Súria va lamentar ahir el tancament de l'activitat productiva a la mina de Vilafruns i va dir que no comparteix la decisió, ja que «no es correspon a la intenció inicial d'evitar una crisi socioeconòmica al teixit industrial i de serveis de la comarca i, per extensió, als llocs de treballs directes i indirectes».

Els representants dels treballadors consideren que el tancament «precipitat» de la producció a Vilafruns deixa el Pou III com a única infraestructura d'extracció de l'empresa, de manera que «qualsevol incidència tècnica fins que es posi en marxa la rampa de Cabanasses suposa un risc social innecessari».

També creuen que serà difícil arribar al milió de tones d'extracció per assegurar la viabilitat de l'empresa.

Segons el comunicat que ha fet públic el comitè d'empresa, la sostenibilitat de la mineria passa pel «compromís amb el territori i els beneficis ambientals, socials i econòmics que se'n deriven». El comitè és conscient que aquest 2020 és «singular i inesperat», així com també «dramàtic». Tot i això, creu que aquests circumstàncies s'han de superar «amb proporcionalitat i contenció». A més, lamenta la «incertesa» que suposa aquesta situació i que presenta «massa interrogants».

Assegurar la producció

El comitè assegura que la direcció de l'empresa s'ha pronunciat «en la voluntat de centrar la producció a Súria, sense perjudicar la plantilla pròpia i, fins i tot, continuar amb els acords i contractacions anunciades, amb la finalitat d'assegurar la capacitat productiva a la mina de Cabanasses i la seva futura expansió».

Alhora, però, diu que perquè l'empresa sigui viable s'han d'extreure 1.000.000 de tones anuals de potassa i, sense l'aportació de la mina de Vilafruns, creu que és «impossible a causa de la complexitat del jaciment de Cabanasses». El comitè assegura que hi haurà una pressió afegida sobre la mina de Cabanasses, de manera que caldran «uns terminis superiors als que ha expressat la companyia per arribar a les tones que fan viable l'activitat sense l'aportació de la mina de Vilafruns». Per això, reclama garanties salarials i d'ocupació durant aquest interval.