30 de juliol de 2020
30.07.2020
Regió7

El PSC a la Catalunya Central critica les directrius que dona Ensenyament

Els socialistes retreuen que es vol carregar en els ajuntaments increments de despesa en personal

29.07.2020 | 23:05
Represa del curs escolar abans de tancar-lo del tot a l'escola Valldaura de Manresa, el juny passat

El PSC al Bages, Berguedà i Solsonès ha expressat el seu desacord amb les instruccions del departament d'Ensenyament per al proper curs. Els socialistes consideren que les darreres instruccions suposarien un increment notable de les despeses en personal dels ajuntaments, dedicades als centres escolars, si és que no són degudament compensades.

Recorden que els ajuntaments es fan càrrec de les tasques de neteja i consergeria dels centres escolars en períodes normals. «Ara, però, l'excepcionalitat dels temps que vivim, obliguen a modificar, de forma notable, els serveis habituals, incrementant-los fins a extrems financerament insostenibles, si es volen carregar sobre les espatlles dels ajuntaments», afirmen.

El PSC exposa que la conselleria envia instruccions «demanant l'ús de totes les portes exteriors que puguin tenir els centres educatius de manera que les entrades i sortides es facin amb la màxima rapidesa i distanciament possibles, i deixa clar que han de ser persones adultes les que es facin càrrec de les portes corresponents. Si, per aquesta causa, s'han de contractar més conserges, que es faci, a compte de cada ajuntament afectat».

I afegeixen que passa el mateix «demanant neteges constants dels lavabos, panys, menjador i altres espais comuns al llarg de cada jornada escolar. Aquest notable increment d'efectius els carrega sobre els ajuntaments».

El Partit dels Socialistes de Catalunya a les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès mostra el seu «cansament i el total desacord amb unes maneres de fer i d'actuar més pròpies del ordeno i mando que d'una administració dialogant a la recerca d'un compromís entre administracions».

La formació subratlla que les competències en matèria d'ensenyament són de la Generalitat, i «els ajuntaments participen i ajuden en matèria de manteniment i serveis bàsics dels centres escolars, però qualsevol modificació en el règim establert ha de ser negociat i pactat entre les parts. Si la Generalitat imposa una modificació substancial dels serveis habituals, ha de compensar els ajuntaments pels costos extraordinaris que suposa».

Per tot plegat, el PSC exigeix mesures compensatòries a tots els ajuntaments que hagin d'incrementar els seus serveis.

«No volem repetir experiències habituals, en què ells donen les ordres, imposen les condicions, i els ajuntaments són simples comparses, pagadors dels costos afegits. Estem en desacord amb el fons i amb les formes. Si s'han d'incrementar serveis, s'han de compensar, oimés si la Generalitat rebrà importants ingressos procedents del Govern central», hi afegeixen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook