Seat va registrar una pèrdua operativa de 271 milions d'euros fins al mes de juny, davant el benefici de 216 milions d'euros un any abans, per l'impacte del tancament dels concessionaris en la majoria de mercats europeus i pel cessament temporal en la producció a causa de la covid-19.

Seat va informar ahir que la xifra de negoci es va situar en el primer semestre en 3.749 milions d'euros, el 40,2% menys que un any abans (6.266 milions d'euros). La marca amb seu a Martorell va lliurar entre el gener i el juny 193.400 automòbils, el 38,5% menys que en el primer semestre de l'exercici passat (314.300 unitats). Així i tot, la quota de mercat de Seat a la Unió Europea va créixer en el primer semestre del 2020 (del 3,2% al 3,3%) i Seat va ser, a més, la marca més venuda a Espanya, segons la companyia.

Seat confia «en una recuperació de les vendes, almenys parcial, en la segona part de l'any que es tradueixi en uns millors resultats financers en el segon semestre del 2020». «L'ambició de Seat és seguir creixent a Europa un cop se superi la pandèmia i treballa per assegurar el creixement de Seat i de Cupra, i el llançament de models com la nova família del León i el Cupra Formentor», afegeixen fonts de la companyia.

Pla contra la covid-19

D'altra banda, el comitè executiu de Seat ha aprovat aquesta setmana el pla preventiu davant possibles brots de la covid-19 després de l'estiu, que preveu fer noves proves PCR per a la detenció de la SARS-CoV-2 als seus més de 15.000 treballadors durant l'última setmana d'agost.

Segons va informar ahir la companyia, Seat posarà un focus especial en els treballadors de la línia de producció, treballadors d'ETT i proveïdors. L'empresa espera poder arribar a fer aquests testos a més del 90% dels gairebé 8.600 treballadors d'aquest col·lectiu en la setmana prèvia a la seva reincorporació després de les vacances d'estiu, el 31 d'agost. La resta de treballadors no lligats a la fabricació de cotxes s'aniran fent la prova a mesura que vagin incorporant-se als seus llocs de treball.

Més del 77% dels treballadors que han participat en una enquesta realitzada entre 5.0000 persones han mostrat la seva predisposició a fer-se un nou PCR abans de finalitzar les vacances.

El vicepresident de Recursos Humans i Organització de Seat, Xavier Ros, ha assegurat que Seat és una «empresa compromesa», amb un pla que posa al centre la protecció de la salut i que la nova tanda de test PCR servirà per protegir més de 15.000 persones i ajudar les autoritats sanitàries a contenir la pandèmia.

La companyia, a més, mantindrà el protocol sanitari específic posat en marxa en reprendre l'activitat després del pic de la pandèmia, l'abril, i que, fins al moment, ha evitat que es produeixin contagis dins les seves instal·lacions.

Des que el 27 d'abril passat va començar a reprendre l'activitat de forma gradual, Seat ha aconseguit nivells de producció propers a l'inici de la crisi sanitària, amb un volum de fabricació de cotxes de 1.900 unitats diàries. Ara estan en funcionament les tres línies de producció de la planta de Martorell, on es fabriquen els models Seat Ibiza, Arona i León, Cupra León i Audi A1, per als quals a més s'han convocat alguns torns extraordinaris de caps de setmana. També funcionen amb normalitat les fàbriques de Seat Barcelona i Seat Components al Prat .