Esquerra Republicana al Bages demana a la multinacional ICL «el màxim compromís amb la continuïtat de la mineria al Bages, amb els llocs de treball i amb els municipis afectats», després de l'anunci de tancament per part de l'empresa de l'activitat extractiva a Sallent-Balsareny.

ERC reclama a la companyia «un pla de viabilitat clar i realista de l'activitat minera a la nostra comarca que piloti sobre 4 eixos clars: la sostenibilitat, la seguretat, el manteniment dels llocs de treball i la viabilitat». Segons ha explicat la formació en un comunicat «necessitem una planificació clara dels diferents escenaris de futur a nivell immediat i demanem una planificació de com s'incorporaran en aquest nou context els treballadors a Súria. En aquest sentit, exigim la creació d'una comissió de treball i seguiment».

A més, el partit republicà reclama al departament Territori i Sostenibilitat de la Generalitat «un calendari definit amb totes les fases i tots els trams afectats del col·lector de salmorres», que inclogui «des de la redacció dels projectes fins a la seva execució. Així com la canonada d'aportació d'aigua de la depuradora de Manresa a Súria».

ERC recorda que el 28 de juliol passat es va celebrar el Fòrum de la Mineria de la Catalunya Central, en el qual, diu la formació, «l'empresa no va presentar el pla de viabilitat ni va donar explicacions suficients davant de la decisió del tancament de la mina de Vilafruns».

La formació republicana expressa «tot el suport als treballadors i municipis afectats per les decisions preses unilateralment i anunciades per sorpresa per part d'ICL i demanem el replantejament del tancament definitiu de la mina de Vilafruns». A més, insta «tots els agents implicats, comitès d'empresa, delegats sindicals, ICL i actors socioeconòmics de la comarca, així com a les administracions superiors, Generalitat de Catalunya i Govern espanyol a treballar conjuntament per tal de garantir un futur laboral dels treballadors afectats per tal de minimitzar l'impacte econòmic i social».