El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va celebrar ahir l'acord assolit entre la direcció i els sindicats de Nissan per al tancament de les seves plantes barcelonines perquè, va destacar, aporta «seguretat jurídica» per buscar nous projectes i inversions internacionals.

«Que hagi quedat clar el panorama i doni aquesta seguretat jurídica a treballadors i empresa és una bona notícia perquè ens permet començar a assegurar molt més aquells projectes d'inversió internacional», va afirmar als mitjans durant una visita a la Conca d'Òdena.

Aragonès va destacar que el pacte entre la companyia i els sindicats per al tancament el desembre del 2021 de les plantes que la multinacional té a la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca «aclareix quin és l'escenari», fet que permet, va insistir, «treballar molt més a fons les opcions de reindustrialització».

Aragonès va recordar, a més, que la ubicació de la fàbrica a la Zona Franca és un «actiu molt gran» i conèixer-ne amb exactitud el destí facilita al Govern «treballar perquè puguin venir projectes d'inversió que permetin no només la recuperació de llocs de treball sinó també tota una xarxa d'empreses proveïdores».

«En tots els projectes d'inversió en què estem treballant, ara podrem presentar i oferir l'espai de Nissan a la Zona Franca (...) amb tota la seguretat jurídica que hi ha un acord i que no es produeix una situació d'inseguretat respecte a les inversions que puguin venir», va emfasitzar.

L'acord de Nissan va arribar després d'una maratoniana reunió de més de 30 hores que va fer-se de forma telemàtica i amb la mediació del departament de Treball de la Generalitat, després de la qual cosa va ser ratificada per unanimitat pels treballadors.

Segons van informar CCOO i UGT, els treballadors van reunir-se ahir al matí en assemblea a la planta de Nissan a Montcada i Reixac per votar l'acord, que preveu que no hi hagi acomiadaments forçosos fins a final de l'any que ve.

Durant l'assemblea va valorar-se el fet que s'ha allargat 17 mesos la producció i el manteniment de l'ocupació, ja que s'ha ajornat el tancament al desembre del 2021 -la idea inicial de l'empresa era fer-ho el desembre del 2020- i no hi haurà acomiadaments traumàtics fins a aquesta data.

Els representants sindicals també van destacar que aquest temps permetrà treballar en la recerca d'un projecte de reindustrialització en una taula tripartida amb el Govern central i la Generalitat, així com el pla de prejubilacions i indemnitzacions amb preferència de recol·locació en la futura nova empresa. Nissan també va valorar positivament que l'acord permet obtenir més temps per buscar projectes alternatius de reindustrialització.