La verema, als cellers de la DO Pla de Bages, començarà pels volts del 20 d'agost i és previst que s'acabi entre l'última setmana de setembre i la primera d'octubre. Altres zones vitivinícoles de Catalunya ja han obert la verema. La DO Penedès i algun celler de la DO Costers de Segre han començat a collir aquesta setmana les primeres varietats. Segons el vocal tècnic de la DO, Miquel Palau, la pandèmia de covid-19 no farà canviar gaire els plans dels viticultors de la comarca. «La majoria de cellers treballen amb personal propi perquè les explotacions són petites, i els que necessiten un reforç solen contractar cada any les mateixes empreses de la comarca», explica Palau.

Com que no han de gestionar l'arribada de temporers a la comarca, l'únic efecte que tindrà la pandèmia en la verema d'enguany és que «caldrà extremar les mesures de seguretat sanitària», explica Montse Macarulla, responsable del celler Mas de Sant Iscle. Segons Palau, aquestes mesures són utilitzar mascareta i guants, mantenir la distància de seguretat i desinfectar les eines de treball.

Protocol

Pel que fa al protocol per la pandèmia de covid-19 que s'aplicarà aquesta verema en les zones de més producció del país, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va assegurar aquesta setmana que el document està «molt avançat».

Si bé va declinar entrar en el detall, Jordà va demanar que «tots els camps i cellers» segueixin el protocol estrictament i va assegurar que serà un procediment «senzill per garantir una verema segura». Jordà va apuntar que s'hi definiran les passes que hauran de seguir els propietaris de les explotacions «amb un procediment que establirà que, si hi ha un cas positiu, es pugui aïllar el temporer i fer el PCR corresponent».

Jordà no va precisar si les proves PCR es faran només en casos sospitosos o bé a tots els temporers abans de començar la campanya.