Els petits operadors de telefonia virtuals que operen al conjunt de l'Estat ofereixen una tarifes fins a un 129% més barates que les ofertes per altres operadors més grans, com és el cas de Xenet, que dispsoa d'una tarifa de 40 Gb per al mòbil amb trucades il·limitades per 14 euros mensuals, davant dels 32 que cobra Yoigo.

Així es desprèn d'un estudi realitzat per Facua-Consumidors en Acció a través de l'anàlisi de 90 tarifes mòbils amb trucades nacionals il·limitades de 25 companyies diferents, comparant-les en funció de les dades d'Internet que ofereixen.

Entre les ofertes amb poques dades a preus més baixos destaquen els 7 euros mensuals de Virgin amb 2 Gb, els 7,99 euros de Suop amb 3 Gb i els 9 euros de Xenet amb 8 Gb. En el cas de no incloure dades, les tarifes més econòmiques són els 6,50 euros de Xenet, els 6,90 de Global, els 6,99 euros de Suop i els 7 euros de Digi.

Amb dades a partir de 20 Gb mensuals, els preus més baixos els ofereix Xenet, per 11 euros amb 24 Gb i per 12 euros amb 30 Gb; Virgin, per 14 euros amb 20 Gb; Finetwork, per 14,90 euros amb 20 Gb; i Global, per 14,95 euros amb 20 Gb. A partir de 40 Gb, els preus més baixos són els 14 euros de Xenet amb 40 Gb; els 16 euros de la mateixa companyia per 50 Gb; els 20 euros d'Euskaltel, Telecable i R per 50 Gb; i els 21 euros de Xenet per 100 Gb.

Dades il·limitades

No obstant això, són els quatre grans operadors, Movistar, Vodafone, Orange i Yoigo, els únics que ofereixen dades il·limitades. En aquest sentit, destaquen els 24,95 euros mensuals que cobra Movistar durant el primer any de contracte i els 21,99 euros de Vodafone en el mateix període, encara que en aquest cas condicionats a un contracte de permanència d'un any i al fet que la velocitat sigui de 10 Mbps (amb la màxima, fins a 5G, el seu preu puja a 49,99 euros).

D'altra banda, la diferència entre els 24,95 euros de Movistar (el primer any) i els 49,99 de la tarifa més cara de Vodafone (a partir del setè mes) arriba al 100%, és a dir, la segona és el doble de cara.

De les 25 companyies analitzades, només Digi, Finetwork, Global, Lowi (Vodafone), Pepephone (MásMóvil) i Simyo (Orange) ofereixen les dades acumulables, això és, que els que no es consumeixin poden utilitzar-se en el següent període de facturació.

L'estudi de Facua s'ha fet sobre la base de les condicions finals de cadascuna de les ofertes, sense tenir en compte les promocions per les quals en determinats casos els primers mesos apliquen una quota mensual més baixa o un major nombre de dades. Només ha inclòs tarifes promocionals si la seva durada és d'un any.

L'associació recorda que, en triar una tarifa de mòbil amb trucades il·limitades, no únicament cal tenir en compte el número de Gb que inclogui i el preu fix mensual, sinó la qualitat de la xarxa de l'operador i del seu servei d'atenció al client. En relació amb la xarxa, és important revisar sota quina cobertura -Movistar, Vodafone, Orange o Yoigo- ofereixen els seus serveis els operadors mòbils virtuals. Per exemple, Digi és Movistar, Finetwork i Global són Vodafone i Suop és Orange.