L'Ajuntament de Barcelona destinarà 640.000 euros a vuit projectes internacionals d'ajuda humanitària per combatre els efectes que la covid-19 està tenint en diversos països. Les iniciatives beneficiàries d'aquest import provenen de Medellín (Colòmbia), la Franja de Gaza, Saïda (El Líban), Maputo (Moçambic) i el Senegal. Segons ha informat el consistori aquest dilluns, els projectes subvencionats s'executaran entre aquest any i mitjans de 2021 i beneficiaran a més de 160.000 persones. Per l'ajuntament, la situació en aquests territoris és "de desbordament del sistema hospitalari" i veu "fonamental" treballar "colze a colze" amb altres ajuntaments i ONG per reduir l'impacte de la pandèmia arreu del món.

Pel director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona, David, Llistar, aquestes ajudes també pretenen traslladar l'experiència adquirida per països que ja han superat el pic de contagis a altres indrets on la pandèmia continua estenent-se. De fet, Llistar ha recordat que encara hi ha sistema de salut que estan "desbordats" i ha subratllat que, sobretot, cal reforçar aspectes com la salut primària o comunitària.

En aquest sentit, la tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, ha citat un estudi de les Nacions Unides on s'especifica que la covid-19 provocarà més de 300.000 morts més a l'Àfrica i portarà a 29 milions de persones més cap a la pobresa extrema. "Les UCI tenen molt pocs recursos i els productes sanitaris arriben amb moltes dificultats a causa de les restriccions a les fronteres" ha comentat. Per altra banda, el coordinador de Metges del Món, Guillermo Martínez, ha recordat que "cal assegurar la continuïtat dels programes de vacunació" en països subdesenvolupats perquè, si no, la covid-19 acabarà provocant "molts danys col·laterals".

Ajudes a Medellín

L'únic projecte situat a l'Amèrica del Sud que rebrà ajudes de l'Ajuntament de Barcelona es troba a Medellín (Colòmbia), impulsat per l'Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP). Amb les ajudes del consistori barceloní, l'associació buscarà facilitar l'accés al dret a l'alimentació i a la protecció de la covid-19 a 500 persones residents a les comunes 5 i 13 i en condició d'alta vulnerabilitat. Entre l'octubre d'aquest any i el març de 2021 es distribuiran cistelles d'alimentació i kits de protecció i higiene i també es formarà a persones per a la prevenció del virus.Tres projectes a l'Orient Mitjà

L'Ajuntament de Barcelona finançarà tres projectes a l'Orient Mitjà, un dels quals a la Franja de Gaza i dos al Líban. El primer està impulsat per l'organització Farma Mundi i busca mitigar la capacitat de propagació del coronavirus entre la població desplaçada del camp de Jabalia a la Franja de Gaza a través de kits de protecció i prevenció, suport alimentari i campanyes d'educació en salut.

Pel que fa al Líban, el consistori finançarà dos programes de protecció i assistència a la població refugiada a la ciutat de Saïda. Un d'ells va a càrrec de la Creu Roja, que se centra en el reforç de sistema sanitari a través de la provisió de material mèdic i personal sanitari. A banda, es millorarà l'accés a la informació sobre riscos o prevenció als camps de refugiats o es distribuiran aliments i productes d'higiene. L'altre projecte està impulsat pel Movimiento por la Paz, el Desarme i la Libertad, que també repartirà kits d'aliments i higiene i readaptarà els serveis que es donaven en centres de rehabilitació per poder seguir donant assistència mèdica en condicions higièniques òptimes.

Per altra banda, l'Ajuntament de Barcelona ha explicat que està estudiant realitzar una donació extraordinària a Beirut (no ha especificat la quantitat) arran de l'explosió de la setmana passada.Dues iniciatives a Moçambic i dues més al Senegal

Metges del Món rebrà ajudes de l'Ajuntament de Barcelona per dos projectes que està duent a terme a Matola (Moçambic) i a la regió de Dakar (Senegal). En el primer cas, vol enfortir les capacitats de les unitats sanitàries per a donar resposta a la covid-19 mitjançant la captació de professionals i l'aplicació de protocols sanitaris. En el segon, està formant professionals de la salut i distribuint material de suport psicosocial, centrant-se majoritàriament a atendre persones en aïllament o en tractament domiciliari.

L'altre projecte al Senegal va a càrrec de la fundació Acción Contra el Hambre, mentre que la segona campanya a Moçambic està impulsada per la ONG Cesal.

Intervencions d'emergència "immediata"

Aquesta convocatòria d'ajudes estava oberta a totes les entitats i ONG acreditades com a expertes en acció humanitària i emergències. La quantitat màxima a sol·licitar era de 80.000 euros i l'import de la subvenció no podia excedir el 80% del cost total de la intervenció, que s'ha de prolongar un màxim de 12 mesos. "Es tracta d'intervencions d'emergència ràpida pel que fa a la contenció de virus", ha subratllat Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona. Les subvencions aniran destinades a sectors directament afectats per la crisi de la covid-19, prioritzant àrees com la salut, l'aigua, el sanejament i la higiene.

Aquesta partida de 640.000 euros forma part dels més de 10,2 milions d'euros que l'Ajuntament de Barcelona ja va reservar per actuacions de cooperació internacional i educació. Per altra banda, el consistori ha recordat que el 2019 ja es van destinar al voltant d'1,6 MEUR a 16 projectes de desenvolupament relacionats amb camps com la salut i l'assistència mèdica.