Els treballadors de les empreses subcontractades de Nissan van anunciar ahir que estan disposats a convocar una vaga indefinida per impedir la represa de l'activitat a les plantes que l'automobilística té a Catalunya.

A través d'un comunicat difós pel Col·lectiu Ronda, els empleats afirmen que no dubtaran a adoptar «totes les mesures al seu abast» per paralitzar l'activitat de les fàbriques fins que no s'abordi el futur de les més de 1.500 persones que treballen per a Nissan a través de contractes i subcontractes.

Els treballadors lamenten que l'acord al qual van arribar la setmana passada els sindicats majoritaris i Nissan «no inclou ni una sola línia dedicada als empleats de les subcontractades».

Les declaracions se sumen a la demanda que van presentar més de 300 persones subcontractades per l'automobilística el mes de juliol passat. En l'escrit, els afectats denuncien Nissan per cessió il·legals de treballadors, ja que l'acord entre sindicats i empresa no inclou les més de 1.500 persones subcontractades per l'empresa nipona. «Nissan és la veritable ocupadora d'aquestes persones», comenta Juanma Seco, president del comitè d'empresa d'Acciona, l'empresa que més treballadors subcontractats aporta a Nissan.

Per a Seco, aquests últims dies han servit per posar de manifest que «Nissan no som tots». «Les persones que treballem a les subcontractades seguim en la mateixa situació d'invisibilitat i oblit que ja vam denunciar a l'inici del conflicte», assenyala. D'altra banda, l'advocat del Col·lectiu Ronda, Jose Pérez -principal assessor del grup demandant-, apunta que la situació de les empreses subcontractades està «en un punt límit», i critica que «no s'ha abordat de cap manera la necessitat d'aclarir el futur d'aquestes persones, que s'enfronten a la pèrdua dels seus llocs de treball sense garanties d'estabilitat o de ser partícips en futurs processos de reindustrialització». Pérez remarca que en el conflicte de Nissan «no hi pot haver acord que no tingui en compte solucions per a aquests treballadors igualment afectats».

El comunicat del Col·lectiu Ronda arriba just l'endemà que el comitè d'empresa d'Acciona sol·licités una reunió d'urgència amb la direcció de la companyia per definir en quina situació deixa l'acord de Nissan els treballadors que actualment estan en un ERTO i que s'havien de reincorporar als seus llocs de treball quan l'automobilística reprengués l'activitat.