Montajes Rus va entrar ahir en concurs de creditors. El director general de l'empresa berguedana, Joan Ramon Perdigó, va confirmar la notícia a Regió7, que arriba després de setmanes «d'anàlisi de la complicada situació financera i operativa de la companyia» generada pel tancament, el 17 de juliol passat, de la mina de Vilafruns. Perdigó va explicar que l'empresa va demanar el preconcurs fa uns 15 dies.

Segons la direcció de Rus, el procediment concursal és l'única solució que permetrà garantir la continuïtat de l'empresa en els propers mesos. «No és de cap manera un concurs de liquidació», va recordar Perdigó.

En aquesta nova etapa, la companyia berguedana haurà de reorganitzar l'activitat productiva amb 166 treballadors menys. És la xifra d'acomiadaments previstos en l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que la direcció de l'empresa i els representants dels treballadors fa un mes que negocien sense arribar a cap acord.

En total, Rus mantindrà una plantilla de 250 treballadors. La reorganització de l'activitat productiva suposarà la recol·locació de 74 treballadors a les diverses instal·lacions de la companyia i l'establiment d'un horari de quatre torns.

Perdigó va voler deixar clar ahir que, malgrat la «delicada» situació financera i la manca d'ingressos, l'empresa ha abonat tots els salaris i cotitzacions de la Seguretat Social dels últims dos mesos. «Tots els pagaments estan garantits», va assegurar. En una carta enviada als treballadors, la direcció de Rus recorda que l'empresa ha viscut una situació «molt difícil de suportar», ja que el tancament de Vilafruns va anar precedit «d'uns mesos amb un ERTO per la covid-19» i un any, el 2019, «durant el qual la companyia va registrar pèrdues d'1,5 milions d'euros».

Reincorporació

Segons Perdigó, la direcció de Rus «té el compromís de tornar a contractar els treballadors acomiadats» al ritme que ho permeti la reactivació de la mineria al Bages. Perdigó es mostra «convençut» que quan hagin acabat les obres de la rampa d'extracció de mineral de la mina de Cabanasses de Súria -una data que el director general de Rus situa cap al febrer de l'any que ve- l'activitat minera augmentarà i l'empresa podrà començar a recontractar els treballadors acomiadats.

«Estem fent tot el possible per intentar arribar a acords raonables sense posar en una situació greu l'operativa futura de l'empresa», diu la direcció en la carta enviada als treballadors.

El proper dimarts 18 d'agost la direcció de l'empresa i el comitè mantindran una altra reunió, en la qual és previst que s'hi negociï el pagament de les indemnitzacions. En la reunió celebrada dimecres, la cinquena, l'empresa va suggerir el pagament a 22 dies per any treballat amb un topall de 12 mensualitats i també que les indemnitzacions superiors als 11.000 euros es paguin en dos teminis: el 70% en el moment de l'acomiadament i, el 30% restant, en un termini de 60 dies.