El 80% de les empreses que formen part d'alguna agrupació d'empreses o clúster considera que aquesta pertinença les posiciona millor per encarar la crisi econòmica derivada de la covid-19, segons un informe d'ACCIÓ, l'agència per a la competitivitat de la Generalitat.

En concret, segons el sondeig, formar part d'un clúster els aporta més connexió amb el sector, més informació i coneixement i poder treballar conjuntament projectes d'innovació durant la pandèmia.

Segons el director de la Unitat de Clústers d'ACCIÓ, Joan Martí, «la crisi actual posa de manifest la necessitat de les empreses de transformar-se i adaptar la seva activitat i models de negoci per fer front a nous reptes globals».

En aquest context, segons Martí, «el canvi estratègic és un eix clau de la política de clústers per impulsar la competitivitat de l'empresa, perquè permet primer entendre com reposicionar seleccionats i després impulsar projectes transformadors».

De fet, va afegir, els últims mesos, els 29 clústers catalans han estat treballant iniciatives concretes per fer front a l'emergència provocada per la covid-19 en àmbits com producció de material sanitari, la ciberseguretat i el teletreball, l'educació a casa, la salut mental durant el confinament i l'alimentació.

Segons les dades de la Generalitat, l'últim any ha augmentat un 13% el nombre d'empreses catalanes membres dels 29 clústers que hi ha a Catalunya, que de manera agregada sumen 2.600 socis, representen el 30% del PIB i generen més de 300.000 llocs de treball.

Un clúster és una agrupació d'empreses i agents de l'entorn (com universitats i centres tecnològics) d'un mateix sector que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten a escala nacional i internacional.

Accés a finançament

Formar part d'una agrupació d'empreses pot facilitar l'accés a finançament. Al juny, sis clústers catalans van captar un total de 519.000 euros de la Comissió Europea per portar a terme projectes d'innovació a Catalunya en els àmbits de la il·luminació, l'alimentació, el packaging, les smart cities, la mobilitat i l'esport en el marc de la línia COSME Cluster Excellence, que en total va tenir, l'any passat, un pressupost de 3,6 milions d'euros i a la qual els clústers catalans van accedir amb el suport d'ACCIÓ. D'aquesta manera, Catalunya va captar el 14,4% del total del pressupost de la línia d'ajuts, tot i que representa l'1,5% de la població de la Unió Europea.

El director de la unitat de Clústers d'ACCIÓ, Joan Martí, va considerar aleshores que «això posa de manifest la fortalesa dels clústers catalans en el context europeu i és un bon exemple que la política de clústers de Catalunya està alineada amb les recomanacions i programes que impulsa la Comissió Europea».

De fet, 22 clústers catalans van presentar l'any passat propostes per accedir a fons europeus, «la xifra de participació més alta de la història, amb una taxa d'èxit molt alta i per sobre de la mitjana habitual».