La Catalunya Central s'ha convertit en una de les principals destinacions turístiques aquest estiu. Tot i la pràcticament nul·la presència de clients estrangers, els catalans han optat per les comarques interiors.

L'ocupació als càmpings s'acosta, de mitjana, al 80% aquest mes d'agost, i fins i tot alguns negocis han optat per no agafar reserves per evitar aglomeracions i garantir les distàncies. En el cas de les cases rurals, la valoració també és positiva, i en algunes zones com al Berguedà confien assolir el ple aquest agost. Els responsables, en general, celebren «la remuntada» després d'haver-se quedat sense la primavera per culpa de la pandèmia.

La família de Meritxell de Fàbregas tenia intenció d'anar de vacances a Croàcia, però la covid-19 els va fer «replantejar-se» l'estiu i van optar per la «natura» a prop de casa. Veïns de Sant Vicenç de Castellet, aquests dies són en un càmping de Serrateix. «Era un any per fer alguna cosa a prop de casa», expliquen.

També Isaura Rovira, veïna de Premià de Mar, i Ramon Esteve, de Granollers, han optat per la Catalunya interior aquest estiu, i estan passant uns dies en una casa rural a Pinell del Solsonès. Tenien bitllets a Malta i els van anul·lar. «Teníem ganes de trobar un espai amb poca gent per poder caminar sense mascareta. Aquí surts i no trobes ningú», expliquen. Antoni Bellmunt, de Sant Vicenç de Castellet, de vacances al càmping de Serrateix, comparteix aquesta percepció. «Estar en plena natura és el millor de tot», assenyala.

El Berguedà toca el ple

El Berguedà és la comarca de la Catalunya Central que està assolint uns registres millors aquest estiu. Segons Oriol Baños, president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, l'ocupació mitjana de les 81 cases que formen part del col·lectiu voreja el 90% i confien arribar al ple. Tot i l'absència de turistes estrangers, clients provinents majoritàriament del territori català estan omplint els pocs forats que queden i fan que les taxes d'ocupació se situïn aquest agost en la línia de l'any passat. A més, destaca que el juliol, amb una mitjana del 60%, va superar les campanyes anteriors. «No salvarem l'any, però no ens podem queixar», assegura.

En el cas dels càmpings també hi ha satisfacció. Joan Montanyà, president de l'Associació de Càmpings del Berguedà, remarca que enguany «el client busca més que mai els espais oberts, gaudir de la natura i no haver de patir». L'ocupació als 12 càmpings que formen part del col·lectiu s'acosta al 80%. La intenció de pràcticament tots, diu Montanyà, és no superar aquesta capacitat. «Podríem, però volem que el client se senti segur», assenyala. També al Berga Resort, a la capital del Berguedà, se situen a hores d'ara de l'estiu al 80%.

Bones xifres al Solsonès

Pel que fa al Solsonès, els registres també són bons. La presidenta de l'Associació de Turisme Rural del Solsonès (TRAS), Pilar Bielsa, explica que van arrencar la campa-nya d'estiu amb por «perquè les reserves van arribar tard». «Però ara la veritat és que anem bé, se segueixen fent reserves amb poca antelació, d'un dia per l'altre, però està sent un any bo», diu.

Segons Bielsa, les baixes taxes de la covid-19 al Solsonès han estat un al·licient. Confia en el fet que aquest any pugui ser «de descoberta» per a molts clients, i que si l'any vinent opten per no marxar lluny, la comarca torni a estar entre les seves opcions.

Pel que fa als càmpings, la valoració també és positiva, tot i que les reserves estan lleugerament per sota de les del 2019. «Aquesta comarca no és tan coneguda com l'alta muntanya», justifica Jordi Guixé, responsable del càmping El Solsonès, a Solsona. No obstant això, creu que no es poden queixar. El juliol, de mitjana, van omplir el 60%, i ara se situen al voltant del 80%. A més, destaca el paper dels clients que tenen abonament de temporada, «que abans a l'estiu marxaven fora i ara venen al càmping i hi porten gent».

També al càmping La Comella, a Odèn, s'acosta al complet. Des del negoci, Elisabet Espuga subratlla, però, que prop del 60% dels espais els omplen clients amb abonament de temporada. La mateixa situació es repeteix al Càmping Morunys, a Sant Llorenç de Morunys, on també estan quasi plens però on també la clienta fixa juga un paper rellevant. Per la seva part, al càmping La Ribera, a Clariana de Cardener, han optat per restringir els clients eventuals. «Bàsicament només tenim els fixos per limitar les ocupacions, no permetem visites ni pràcticament eventuals», explica Teresita Palau.

Satisfacció a l'Alta Anoia

Des de l'Associació per al desenvolupament de l'Alta Anoia, el seu president, Ramon Bosch, es mostra satisfet de com està anant l'estiu a la comarca. Explica que les 15 cases de turisme rural que formen part del col·lectiu són pràcticament plenes, i que les xifres són millors que les que hi va haver l'any passat. A més a més, tal com passa en altres zones de la Catalunya Central, afegeix, alguns negocis s'han decantat per no arribar al 100% i així pode «garantir les distàncies».

El Bages, lluny de la muntanya

On sí que han notat més la pèrdua dels turistes estrangers és en aquelles zones de la Catalunya més allunyades de la muntanya. Des del càmping Cal Paradís, a Salo, Marc Rovira reconeix que els costa més omplir que en anys anteriors. «Hem notat el turisme de proximitat, però no tant com a l'alta muntanya», expliquen.