La Generalitat calcula que el turisme caurà un 60% a Catalunya en relació amb l'any passat a causa del coronavirus, pel que demana destinar a ajudes al sector 7.500 milions d'euros dels fons europeus per a la pandèmia.

En una entrevista a l'emissora RAC1, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha admès la seva preocupació per la situació del sector a Catalunya, on a dia d'avui la reducció del turisme és de 87% en relació amb abans de la pandèmia.

Segons Chacón, la caiguda total del turisme s'acostarà al 60%, fet que suposa un cop a una activitat econòmica que és "un sector de sectors", ja que els 19 milions de visitants que anualment rep Catalunya "consumeixen i donen vida a molts àmbits, com la restauració, la cultura, el manteniment o els serveis.

En aquest sentit, ha lamentat que es "menyspreï" el turisme: "s'han fet molts discursos simplistes i s'ha frivolitzat. Ja ens anem reorientant però d'un dia per l'altre no podem substituir els 30.000 milions d'euros anuals que genera".

Segons la consellera, la Generalitat necessita disposar de 7.500 milions dels fons europeus, que ha recordat que depenen del Govern central, per injectar en el sector turístic català en forma "d'ajudes directes al sector, mesures per estimular la demanda, impulsar la digitalització i la formació".

Chacón també ha reconegut la seva preocupació pel tancament de negocis i ha recordat que les petites i mitjanes empreses de Catalunya suposen el 94% del total i poden ser "les grans invisibles" de la crisi del coronavirus.

Pel que fa al tancament de Nissan, Chacón ha apuntat que hi ha hagut diverses empreses interessades a la planta, de manera que el Govern és "moderadament optimista" sobre el seu futur, encara que la seva intenció és prioritzar a un inversor industrial d'"alt valor afegit".

La consellera s'ha referit també a les negociacions entre JxCat i PDeCat i ha sostingut que l'acord entre les dues formacions seria "la millor de les opcions", després del que ha recordat que encara "no s'ha acabat el període de negociacions".