El 2013, l'emprenedora manresana Maria Trullàs va crear, juntament amb Bente Malmberg, Notebloc, una empresa basada en una idea innovadora que, d'entrada, podria semblar poc rendible: regalar quaderns a estudiants universitaris. El negoci, fonamentat en la inserció de publicitat, descomptes i promocions a les llibretes, ha crescut notablement, fins al punt que cada any reparteixen 150.000 llibretes entre els estudiants de les universitats catalanes. Notebloc té la seu a Barcelona i dona feina a 5 persones.

El 2016, Notebloc va entrar de ple al món digital. Arran dels comentaris d'un estudiant en una enquesta de l'empresa per conèixer l'opinió dels usuaris sobre els seus productes, Trullàs i Malmberg van tenir la pensada de crear Notebloc Scanner, una aplicació gratuïta per a mòbils i tauletes que permet escanejar documents, digitalitzar-los i organitzar-los en carpetes.

Fins al 2018, l'ús de l'aplicació i, en general, el negoci de Notebloc era molt local, assegura Trullàs. A partir d'aquell any, però, la presència de Notebloc Scanner a les botigues digitals -pot adquirir-se a App Store o a Google Play- va donar una presència global al producte que va contribuir a multiplicar-ne les descàrregues. «Fins aleshores se l'havien baixat unes 60.000 persones. El 2018 vam assolir el mig milió», explica Trullàs.

Tot i el volum intimidant d'aquestes xifres, el salt de gegant de Notebloc Scanner no va arribar fins al març d'aquest any, amb la pandèmia de la covid-19. «Des de llavors el creixement de l'app ha estat increïble. Si abans teníem 5.000 descàrregues diàries, ara en són 10.000», assegura Trullàs. L'onada, explica l'emprenedora manresana, va començar a l'Àsia, i a poc a poc es va anar estenent cap a l'oest. Trullàs explica que la majoria de nous usuaris, pràcticament el 90%, són estudiants.

L'èxit de Notebloc Scanner suposa la consolidació de l'empresa en el mercat internacional.