El 72% dels autònoms tindria «dificultats serioses» per mantenir l'activitat en cas d'un nou confinament, segons el cinquè baròmetre presentat per l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA).

El 20,1% dels autònoms ha assegurat que suposaria el tancament definitiu del negoci, mentre que el 16,4% ha reconegut que hauria de reduir la mida de l'empresa per poder continuar.

A conseqüència de la pandèmia, vuit de cada deu autònoms han vist reduïda la facturació del seu negoci. D'aquests, pràcticament el 57% han experimentat una caiguda dels ingressos interanual del 60% o més. La davallada de la xifra de negocis ha tingut un impacte en la plantilla, i el 45,4% dels autònoms ha presentat un ERTO per a tots els seus empleats. En total, la meitat dels autònoms amb treballadors han sol·licitat un expedient, total o parcial, i un de cada quatre ha mantingut la totalitat de la plantilla. Actualment, un de cada tres encara no ha reincorporat els empleats i el 56,4% consideren complicat mantenir l'ocupació en els pròxims mesos.

El 87,4% dels autònoms preveu una disminució de la facturació anual el 2020 i la meitat creu que serà superior al 50%. Respecte a les perspectives de recuperació, el 74% dels autònoms creu que l'economia trigarà més d'un any a tornar als nivells de l'any passat.

Pel que fa a la plantilla, el 47% dels autònoms preveu mantenir-la durant aquest any, mentre que el 29,7% reconeix que haurà de disminuir el nombre d'empleats. En el cas d'un segon confinament, el 16,4% admet que hauria de reduir la mida de l'empresa per poder continuar.

«Estem en una situació d'emergència, en què llancem un SOS al Govern espanyol. [...] Cada dia que passa es va deteriorant encara més l'economia de la majoria dels autònoms. [...] Tornem a estar en una situació extraordinària que necessita mesures extraordinàries», per al foment de la represa, va assegurar en un comunicat que va fer públic ahir el president d'ATA, Lorenzo Amor.