El deute del conjunt de les administracions públiques va registrar al juny un increment del 2,5% respecte al mes anterior, ja que va sumar 32.087 milions d'euros més com a conseqüència de la crisi de la covid-19, fins a un nou màxim històric de 1.289.905 milions d'euros. D'aquesta manera, el deute públic es manté per sobre del 100% del PIB, un valor que ja va superar al maig, segons les dades publicades ahir pel Banc d'Espanya.

Pel que fa al juny de l'any passat el deute públic s'ha incrementat el 6,8%, ja que ha sumat en un any 82.473 milions d'euros respecte als 1,207 bilions d'euros que registrava al juny de 2019.

D'aquesta manera, la ràtio de deute públic sobre PIB s'hauria mantingut al juny per sobre del 100% del PIB després d'haver superat ja aquesta barrera en el mes de maig.

Aquest increment del deute al juny es deu a l'augment de l'endeutament tant de l'Estat, com de les comunitats autònomes, ajuntaments i Seguretat Social, que han hagut de fer un esforç extra de despesa a causa de l'impacte de la crisi del coronavirus, com a conseqüència de l'establiment de l'estat d'alarma el 14 de març i els reials decrets aprovats per pal·liar la crisi.

En concret, el deute de l'Administració General de l'Estat va marcar màxims històrics, juntament amb el de la Seguretat Social, que també està en màxims, però l'endeutament també va créixer en comunitats autònomes i en corporacions locals.

Així, el deute de l'Estat va pujar al juny en 32.091 milions d'euros respecte al mes de maig, fins a un màxim d'1,153 bilions d'euros, un 2,8% més, i respecte a l'any anterior va repuntar el 8,3%, i suma més de 88.443 milions en els últims 12 mesos.

Mentrestant, el deute públic de les comunitats autònomes també va repuntar al juny, encara que menys que el de l'Estat, amb un increment respecte al maig de 2.773 milions d'euros, el 0,9% més, fins als 304.855 milions. En un any, el deute regional ha crescut l'1,4%. Per la seva banda, les corporacions locals van elevar el 2,5% el seu deute en el mes de juny, fins als 25.049 milions d'euros, però presenten una reducció interanual del 4,5%.