Catalunya ha registrat una pèrdua d'afiliació del 3,7% entre el febrer i el maig, segons Manpower. El territori se situa per sota de la mitjana estatal, amb una caiguda del 3,6%, però per sobre de Canàries, la Comunitat Valenciana, Andalusia i la Comunitat de Madrid.

Aquestes són les comunitats més afectades per la crisi del coronavirus, segons l'índex ManpowerGroup elaborat per l'empresa. Arreu de l'Estat, entre el febrer i el maig, les pèrdues més importants d'afiliació s'han concentrat en les activitats relacionades amb l'ocupació, amb una caiguda del 30,6%, la restauració, amb una caiguda del 9,4%, i l'educació, en el 6,2%.

En total, aquests sectors expliquen el 35% de la destrucció de tota l'afiliació a l'Estat.

Per comunitats, Múrcia, Extremadura, la Rioja, Aragó, Navarra, País Basc, Castella-la Manxa, Cantàbria, Astúries i Casella i Lleó han presentat una millor resistència a l'impacte de la covid, amb registres de pèrdues d'afiliació que van del -0,7% de Múrcia al -3,4% d'Astúries. Les diferències depenen del pes de cada sector d'activitat sobre el total de l'afiliació.

Canàries és la comunitat més afectada, amb una pèrdua del 7,3% de l'ocupació, per l'elevada caiguda d'afiliats en l'hostaleria i el turisme. El descens del 4,7% d'Andalusia, en canvi, s'explica per la importància de la construcció i l'hostaleria en el territori.

A Catalunya, el creixement nul de l'afiliació el maig reflecteix l'augment de la construcció, l'hostaleria i les activitats administratives, compensat per la caiguda en comunicacions, activitats professionals, administració pública, educació i sanitat.

En termes generals, el maig, l'afiliació en els sectors de la construcció, l'hostaleria i la restauració va créixer després de registrar fortes caigudes entre el febrer i l'abril. En l'altre extrem, les activitats vinculades a la crisi del coronavirus, com la sanitat i l'assistència en establiments residencials, van presentar un canvi de signe contrari a partir del maig.

En el conjunt de la crisi s'ha produït una caiguda de l'afiliació dels menors de 34 anys, homes i immigrants, amb un perfil «molt semblant» als primers mesos de la crisi financera. La pèrdua d'afiliació dels joves el març i el maig ha estat «molt elevada», del 8,1%, en comparació amb la menor caiguda de les persones més grans de 35 anys, del 2,1%.