Catalunya és la segona comunitat de l'Estat espanyol on més s'ha reduït el nombre d'afiliats a la Seguretat Social dins el sector turístic. Segons dades publicades ahir pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, el nombre de treballadors al territori va registrar un descens interanual del 16,1%, només superat per les Illes Balears (-27,2%).

Al conjunt de l'Estat, el mes de juliol es va tancar amb 2.314.971 persones cotitzant dins el sector turístic, l'11,6% menys respecte del mateix període de l'exercici anterior a causa de la pandèmia. Durant l'últim any, els descensos més grans s'han registrat a Catalunya, les Illes Balears, Andalusia, el País Valencià, Madrid i les Illes Canàries (els sis territoris representen el 82% de la caiguda interanual).

Malgrat tot, la xifra d'afiliats al juliol és el 4,5% superior en comparació del juny, mes en què va finalitzar l'estat d'alarma i es van començar a obrir progressivament les fronteres. Per al secretari d'estat de Turisme, Fernando Valdés, «les dades reflecteixen la recuperació gradual del sector turístic després de la pandèmia» de coronavirus.

El creixement més destacat de l'afiliació entre juny i juliol el va registrar l'hostaleria, amb 94.944 altes, i la categoria «altres activitats turístiques», amb 5.641 nous treballadors. Les agències de viatge, en canvi, van perdre 486 afiliats.

Costa Daurada

D'altra banda, el turisme a la Costa Daurada s'ha desplomat entre un 60% i un 70% durant el mes de juliol i es troba a l'agost a la meitat del nivell registrat en anys anteriors a causa de la pandèmia de coronavirus, amb places encara disponibles a gairebé tots els allotjaments de la zona.

Ho va denunciar ahir a Efe el portaveu de Turisme de Salou, Xavier Guardià, que va lamentar el «molt dolent» mes de juliol per al turisme, que tímidament ha aixecat el cap aquest mes, especialment amb clients nacionals. «En aquestes dates seria impossible trobar reserves a la Costa Daurada en un any normal, estaríem plens o gairebé plens, i ara a qualsevol càmping o apartament pots trobar-hi plaça», va apuntar.

Guardià també va explicar que, generalment, la meitat de la clientela és espanyola, mentre que l'altra meitat procedeix de l'estranger -sobretot francesa, britànica, russa i alemanya-, encara que aquest any «tots els mercats han anat a la baixa».