Una de les raons per les quals ICL Iberia justifica la necessitat d'aplicar el nou pla de viabilitat és per recuperar la rendibilitat de la mina, que els darrers anys ha caigut arran del descens progressiu però continuat que ha experimentat el preu de la potassa.

Aquest descens del preu que es paga pel mineral ha suposat que en només tres anys s'hagi passat de pagar uns 350 euros per tona de potassa als 180 actuals. Aquesta xifra suposa una reducció del preu de l'entorn del 40%. A més a més, aquests 180 euros que actualment es paguen per cada tona queda molt lluny dels màxims històrics als quals es va arribar a cotitzar el mineral. En concret, una tona de potassa es va arribar a pagar a l'entorn dels 700 euros ara fa 10 anys, quan l'empresa va anunciar el pla Phoenix amb inversions molt importants per a la mina de Súria.

Ahir, les mateixes fonts també van assenyalar que la perspectiva actual és que el preu de la potassa no es recuperi mentre es mantinguin les circumstàncies actuals. En aquest sentit, remarquen que el preu tampoc experimenta canvis bruscos i que hi influeixen múltiples factors que van més enllà de la relació en l'oferta i la demanda del mercat, com poden ser relacions internacionals o la situació a Bielorússia, un dels principals productors mundials.