CaixaBank i Bankia negocien una fusió, la qual cosa suposaria l'operació d'aquestes característiques més gran que s'ha registrat a Espanya en els darrers anys, segons que va publicar ahir el diari Ara.

El rotatiu afirma que l'acord està molt avançat, i que l'anunci de la fusió està a punt. Si l'acord arriba a bon port suposarà la fusió de dues de les quatre entitats financeres més grans de l'Estat.

La informació publicada assegura que la presidència del nou banc quedarà en mans de José Ignacio Goirozolgarri, que actualment està al capdavant de Bankia. El conseller delegat de l'entitat seria Gonzalo Gortázar, un dels màxims responsables de CaixaBank. Això implicaria que Jordi Gual, actual president del banc català, abandoni el càrrec.

Segons el diari Ara, la seu social seria a València, on actualment ja la tenen tots dos bancs. La idea és que la nova companyia mantingui àmplies seus territorials a Barcelona i Madrid, que és on tenen la seu operativa CaixaBank i Bankia.

L'Estat, actual primer accionista de Bankia (hi controla un 62% de l'accionariat), conservarà aproximadament un 20% del capital de l'entitat resultant.

CaixaBank té 4.460 oficines a Espanya i Portugal, de les quals 3.797 són a Espanya, i 35.589 treballadors. Bankia té 2.267 sucursals, totes a Espanya, i gairebé 16.000 treballadors.

El Banc d'Espanya analitzarà la «viabilitat» de la fusió

El Banc d'Espanya analitzarà la "viabilitat" de la fusió entre Caixabank i Bankia si les negociacions entre les dues entitats "fructifiquen", tal i com correspon al supervisor. Fonts del Banc d'Espanya han explicat que coneixen els plans dels consells d'administració de Caixabank i Bankia d'analitzar una possible concentració, però recorden que "les operacions corporatives són responsabilitat dels equips gestors". Si les converses es tanquen amb un acord de fusió, el Banc d'Espanya "analitzarà l'operació en el marc dels equips de supervisió conjunta del Mecanisme Únic de Supervisió". La unió entre Caixabank i Bankia crearia l'entitat financera més gran d'Espanya.

La possibilitat d'una fusió ha disparat a l'alça les accions de Caixabank i Bankia a la borsa espanyola, i ha generat també tota mena de reaccions en el món econòmic i polític. El govern espanyol, que manté part de l'accionariat de Bankia, ha assegurat que analitzarà l'operació i vetllarà pels interessos dels contribuents. Des del Govern, el vicepresident Pere Aragonès ha dit que la fusió "podria portar problemes" perquè reduiria la competència i suposaria "més dificultats" per accedir al finançament perquè el mercat bancari estaria concentrat "en poques mans".

En una roda de premsa, Aragonès ha dit que el Govern estarà "atent" per garantir que es mantenen el màxim de llocs de feina en una eventual fusió.El secretari econòmic de Podem, Nacho Álvarez, ha advertit que una fusió implicaria riscos importants per a l'estabilitat del sistema financer, així com amenaçar molts llocs de feina. De fet, els sindicats CCOO i UGT també han advertit que cal evitar acomiadaments traumàtics.