La cooperativa Faixamata, amb seu a Seròs, a la comarca del Segrià, acaba de guanyar el segon premi de la primera edició del Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Ambiental, atorgat pel BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes. El jurat li ha reconegut el sistema de gestió de purins, que redueix l’impacte mediambiental amb el 78% menys de nitrogen, el 90% menys de fòsfor i el 85% menys de potassi. La seva tecnologia, desenvolupada juntament amb l’empresa lleidatana Tecnapur, redueix el 50% el tractament i la gestió dels residus ramaders. En concret, permet separar la part sòlida i líquida i aprofitar l’aigua restant per al reg, i suposa un important benefici ambiental.

Quina és la seva innovació en un tema tan delicat com el tractament dels purins. En què consisteix?

La nostra motivació es basa en dos eixos principals. El primer és el mediambiental, davant la necessitat de començar a actuar d’una forma contundent i efectiva pel que fa al tractament de purins i la reducció de concentració de nitrats al sòls agrícoles per donar compliment a les directius europees. I el segon eix és l’econòmic. En aquest sentit, el tractament que fem és molt més barat que no pas aplicar els purins al sòl de la forma que ho hem fet fins ara. Fem una valoració dels residus venent la matèria seca que en surt, molt rica en composició orgànica. Bàsicament, consisteix en la fixació dels nutrients a la part sòlida dels purins amb un doble tractament, un primer tractament de tamisat mecànic i un segon de decantació química.

Com millora el medi ambient la seva proposta?

Tal com he explicat abans, contribueix de forma molt important a la reducció de nitrats als sòls agrícoles i a la reducció d’emissions de CO2 per al transport de matèria líquida, ja que tot el tractament es fa a la mateixa explotació. També hi contribueix el fet que el consum d’electricitat és veu molt reduït amb la instal·lació de plaques solars d’autoconsum.

Es dediquen a alguna altra activitat?

Sí, també som productors de fruita dolça, en concret fruita d’os.

De quina manera els pot ajudar o impulsar haver guanyat un reconeixement com el de BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes?

La nostra pretensió és que puguem ser útils per a totes les explotacions ramaderes i agrícoles que són la base de l’economia rural del nostre país i que sigui útil per als ramaders de Catalunya.

Aconseguirem algun dia un món més sostenible?

Sí, segur que sí. Així i tot, estic convençut que cal trobar l’equilibri entre el respecte pel medi ambient i les activitats agrícoles i ramaderes, crec fermament que el fet que tinguem pagesos i ramaders que puguin viure de la seva activitat contribueix enormement a conservar els espais naturals del nostre territori.

Com poden contribuir-hi les empreses i els particulars?

Les empreses i els particulars poden contribuir-hi amb un consum responsable i de proximitat, donant d’aquesta manera viabilitat a les nostres explotacions i reduint també els costos de transports i la contaminació. Si fixem la població al territori i mantenim la viabilitat de les nostres explotacions ramaderes i agrícoles, el medi ambient hi guanyarà segur.