06 de setembre de 2020
06.09.2020
Regió7

Bizum: cinc qüestions per saber sobre l'app de pagament instantani

Claus per entendre com funciona aquest ja popular servei de reemborsament de mòbil a mòbil

05.09.2020 | 23:08
Bizum s'ha fet molt popular

El confinament ha obert les portes de bat a bat a la tecnologia en tots els àmbits de la nostra vida. Des del teletreball fins a les reserves telemàtiques per anar a la piscina. Per no parlar de les compres online i els pagaments amb targeta i amb mòbil.

S'ha arribat a un punt en què ja s'està començant a debatre si els bitllets i les monedes són necessaris. Sens dubte, aplicacions com Bizum no fan res més que accelerar el debat i el final dels diners físics. Més còmode, més ràpid, més segur..., i gratuït. Per això el seu èxit ha estat espectacular durant la pandèmia. A principi d'agost va arribar als 10 milions d'usuaris, i és més que probable que superi els 12 a final d'aquest 2020, després de quatre anys en funcionament, en què ha mogut 8.000 milions d'euros.


1. Què és Bizum?

Es tracta d'una eina per moure diners entre particulars a través del mòbil, utilitzant només els números de telèfon perquè els comptes bancaris dels clients (no importa que siguin d'entitats diferents) es vinculen a través del número de mòbil. D'aquesta manera no és necessari conèixer cap codi IBAN, només amb el contacte de l'agenda o el número de telèfon i una clau de quatre dígits per validar l'operació n'hi ha prou. El seu ús és gratuït.


2. Com funciona?

Per exemple, es pot utilitzar quan un grup d'amics va a un restaurant i comparteixen la despesa de l'àpat, fan un regal conjunt d'aniversari, comparteixen una plataforma d'entreteniment online tipus Netflix... La mitjana és de 50 euros per transacció, i es poden fer transferències d'entre 50 cèntims i 1.000 euros a un màxim de 30 destinataris alhora. Tarda 5 segons a passar de compte a compte. També, des del tercer trimestre del 2019 es pot utilitzar per pagar en comerços online (pròximament, de manera física). Actualment, en uns 4.200 establiments (uns 5.000 quan acabi aquest any, segons les previsions de Bizum), des d'empreses grans fins a restaurants petits. També permet fer donacions a unes 1.700 oenagés.


3. Quins bancs són compatibles?

Bizum va néixer com una iniciativa de diversos bancs espanyols, com CaixaBank, BBVA, Santander, Sabadell i Bankia, entre d'altres, que es van associar per avançar-se a la més que previsible entrada d'altres operadors com ara 'fintech' i tecnològiques àvids de menjar-se una bona porció del pastís del mercat de pagament per mòbil. Aquest mes de juliol, ING, que tenia la seva plataforma, anomenada Twyp, ha estat un dels últims a incorporar-se a la plataforma, integrada ara per 26 bancs. Gairebé tots. A més d'aquests, també en formen part Kutxabank, Caixa Rural, Unicaja, Ibercaja, Cajamar, Abanca, Bankinter, Liberbank, Laboral Kutxa, Evo, Mediolanum, Eurocaixa Rural, Caixa d'Enginyers, Cajalmendralejo, Arquiabanca, Bankoa, Cajasur, Deutsche Bank, Imagin Bank i Openbank.


4. Com es descarrega l'app de Bizum?

No hi ha una aplicació anomenada Bizum, sinó moltes aplicacions, les dels bancs compatibles amb Bizum: SabadellWallet, ImaginPay, Db Pay, Yopago... A través de la web de cada entitat es té accés a la seva app, que permet el pagament/cobrament per Bizum. Totes són compatibles per a iOs i Android; és a dir, amb qualsevol mòbil es poden fer aquestes transferències.


5. Quines limitacions té?

Un número de telèfon només pot associar-se a un compte bancari, però un compte bancari pot associar-se a dos números de telèfon. No és compatible amb comptes bancaris estrangers, tot i que si un número de mòbil de fora d'Espanya està associat a un compte nacional sí que pot utilitzar Bizum. A més, es necessita que tant qui envia els diners com qui els rep estiguin donats d'alta de Bizum. Si el que cobrarà no té l'app, rep un missatge perquè es doni d'alta abans de dos dies perquè pugui rebre els diners; si no ho fa, no els rebrà. I si rep el missatge per pagar, té set dies per registrar-se i poder enviar els diners. No permet un ús professional (els autònoms no la poden utilitzar) i l'import d'operacions permeses per client en un dia és de 2.000 euros, i el nombre d'operacions per client en un mes, 150, igual que el nombre d'operacions emeses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit