El preu de l'habitatge de lloguer al conjunt de l'Estat s'ha disparat el 52% des de juny de 2015, en passar de 7,13 euros per metre quadrat a 10,82 euros al tancament de la primera meitat de l'any, segons un estudi de Fotocasa, que atribueix aquest repunt a l'empenta que ha exercit sobre els preus la demanda d'habitatge de lloguer durant els últims anys i l'escassetat de l'oferta. Aquest estudi estableix que l'increment a Catalunya ha estat del 60%.

Així, mentre els ciutadans pagaven fa cinc anys pel lloguer d'un habitatge de 80 metres quadrats una mitjana de 570 euros al mes, ara paguen de mitjana 866 euros mensuals. Segons Fotocasa, valencians, catalans, madrilenys i canaris són els més afectats per l'increment del preu del lloguer en els últims cinc anys, ja que els preus a les seves comunitats han augmentat més del 50% des de l'any 2015.

En concret, el preu de l'habitatge de lloguer a la Comunitat Valenciana s'ha disparat el 68% des de juny de 2015 al mateix mes d'aquest any, mentre que a Catalunya s'ha incrementat el 60%; a Madrid ha pujat el 57% i a les Canàries, el 56%. Amb pujades inferiors al 50% se situen Balears (+49%), Navarra (+44%), Múrcia i Andalusia (+43% en els dos casos), Cantàbria (+33%), Aragó (+32%), País Basc (+31%), Galícia (+29%), Castella-la Manxa (+26%), La Rioja i Castella i Lleó (+26%), Astúries (+21%) i Extremadura (+17%).

Per la seva banda, les deu ciutats on més han pujat els preus de lloguer en els últims cinc anys són València (+ 77%), Múrcia (+58%), Santa Cruz de Tenerife (+52%), Màlaga (+48%), Madrid (+47%), Palma de Mallorca (+44%), Alacant (+41%), Pontevedra (+41%), Las Palmas de Gran Canaria (+40%) i Castelló de la Plana (+40%).

D'altra banda, les deu ciutats menys afectades per l'increment del preu del lloguer des de 2015 són Ciudad Real (+ 9%), Badajoz (+12%), Càceres (+15%), Còrdova (+15%), Zamora (+17%), Salamanca (+17%), Burgos (+17%), Jaén (+19%), Oviedo (+19%) i Palència (+21%).

Les raons de l'augment

La directora de Comunicació de Fotocasa, Anaïs López, va assegura que «la demanda d'habitatge de lloguer s'ha enlairat amb força a casa nostra en els últims anys i ha provocat que els preus creixin molt en poc temps. Aquest fet, sumat a l'escassetat d'oferta d'habitatge de lloguer al nostre país explica els grans increments que estem registrant».

Per altra banda, els portals immobiliaris de Fotocasa i Idealista reflecteixen que les preus dels lloguers van caure durant el mes de juliol a les grans ciutats. Les més afectades per aquestes baixades van ser Madrid i Barcelona, amb descensos de fins a un 10% en algunes zones. I no són les úniques. A València, Saragossa, Sevilla o Màlaga també hi va haver importants caigudes.

Els efectes del confinament

La principal raó que justifica la reducció dels preus és la paralització del sector immobiliari durant el confinament. Però hi ha més raons. Entre elles, que molts propietaris d'immobles han optat per arrendar en lloc de vendre'ls.