Els viticultors amb la collita malmesa pel fong míldiu cobraran les ajudes abans d'acabar l'any. Segons va explicar la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, el departament ha treballat «incansablement» per tenir a punt les ajudes i la previsió és publicar l'ordre el 21 de setembre. Són 13 milions d'euros de fons propis que es destinaran a aquells productors amb més del 55% de la collita afectada per la plaga.

Segons Jordà, no és una xifra «aleatòria» perquè la plaga, especialment virulenta aquest any, ha afectat sobretot extensions de vi-nya ecològica. En global, calculen que el fong míldiu ha afectat entre el 20 i el 25% de la collita d'aquest any.

La consellera es va reunir ahir amb el consell regulador de la DO Empordà al celler cooperatiu d'Espolla per analitzar la situació del sector vitivinícola. Segons va concretar, la reunió va servir per analitzar projectes nous i, també, per concretar les afectacions de la pandèmia i de la plaga del fong míldiu.

En aquest sentit, va remarcar que enguany aquest fong que ataca la vinya ha causat estralls en moltes collites, sobretot en la vi-nya ecològica perquè no podien aplicar els tractaments per frenar-lo. De fet, el departament ja va anunciar una partida de 13 milions d'ajuts per pal·liar les conseqüències de la plaga.

Jordà va anunciar que el departament ja té gairebé a punt la convocatòria d'ajudes i està previst que l'ordre es publiqui el 21 de setembre. A partir d'aquí, l'objectiu és que els productors afectats cobrin les ajudes abans de final d'any.

La consellera va remarcar que el Govern ha treballat de manera «incansable», sobretot tenint en compte les circumstàncies actuals de crisi sanitària, per disposar dels ajuts el més aviat possible.

Un altre assumpte que van abordar a la reunió va ser la davallada en les vendes de vi, sobretot arran del tancament del canal Horeca per l'aturada d'hotels i restaurants. Jordà va exposar que el sector vitivinícola vivia un bon moment de consum i que aquesta situació causada per la pandèmia de la covid-19 ha suposat una «sacsejada».

El fong a la DO Pla de Bages

A la DO Pla de Bages, la plaga farà que els cellers locals perdin «entre el 30 i el 40%» de la collita d'enguany, segons explicava a aquest diari Miquel Palau, vocal tècnic de la Denominació d'Origen (DO) Pla de Bages i enòleg del celler Abadal. La plaga, segons Palau, ha afectat, amb més o menys intensitat, gairebé el 100% dels cultius de vinya del Bages.