Els Consells d'Administració de CaixaBank i Bankia es reuniran previsiblement dilluns que ve per fixar la data en què celebraran les seves respectives juntes extraordinàries d'accionistes, amb l'objectiu d'aprovar la fusió per absorció de la segona per la primera.

Segons fonts de mercat consultades per Efe, la negociació continua «al més alt nivell» entre els gestors de les dues entitats, cadascun amb els seus respectius equips d'assessors, al mateix temps que es revisen en profunditat els comptes per tenir perfilats com més aviat millor els termes de l'acord.

Per tant, caldrà esperar només uns dies per conèixer l'oferta de CaixaBank, l'entitat compradora, i detalls sobre com es farà el canvi d'accions i la prima que proposa per compensar els accionistes de Bankia per l'operació, que inclourà una ampliació de capital que «diluirà» les participacions.

L'accionista majoritari de Bankia, l'Estat a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), veurà reduït el seu percentatge del 62% actual a una xifra que dependrà de les condicions i de la prima oferta, tot i que fonts financeres afirmen a Efe que podria ser al voltant del 14%.

El president del Govern, Pedro Sánchez, es va mostrar ahir d'acord amb aquesta operació, que encara no està tancada, ja que té diversos aspectes «molt positius», com, va dir, la cohesió territorial que comportarà amb una entitat bancària amb una presència molt important a Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana i Balears.

En una entrevista a TVE, Sánchez va afegir que la fusió té «bones bases» i que serà «positiva per a l'economia espanyola».

Les fonts consultades per Efe van aclarir que el FROB no participa, com s'ha publicat, en les esmentades negociacions malgrat ser el primer accionista de Bankia i que únicament es pronunciarà sobre l'operació amb el seu vot a la junta extraordinària d'accionistes de l'entitat. Abans que això passi, i una vegada remesos els termes de l'acord a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la normativa preveu la intervenció d'un expert mercantil, que hauria de redactar un informe sobre l'operació, en el termini màxim d'un mes. També hauran de pronunciar-se els organismes supervisors i de competència corresponents, el Banc d'Espanya, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), o el Banc Central Europeu i, per descomptat, el ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital.

L'anunci que les dues entitats negocien fusionar-se ha sacsejat el mercat i ha donat lloc a una cascada de reaccions, com la de l'agència de qualificació de riscos Moody's, que creu que permetria una reducció substancial de l'estructura de costos que compensaria la previsió de caiguda de rendibilitats per la covid-19. L'agència no descarta que els organismes reguladors obliguin els dos bancs a desprendre's d'actius per donar llum verd a l'operació. A més, ha advertit que atesa l'avaluació creditícia d'ambdues institucions i si no es realitzés un augment de capital, «l'acord no crearia immediatament una institució més forta. Els guanys d'eficiència poden trigar a materialitzar-se i requereixen importants costos de reestructuració, i afecten la rendibilitat des del principi».