La portaveu del Govern espa-nyol, María Jesús Montero, va evitar concretar ahir si, amb el canvi d'escenari després de l'anunci de les negociacions per la fusió amb CaixaBank, l'executiu es desprendrà de la participació pública a Bankia el 2021, tal com es va comprometre a fer. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montero va assenyalar que el Govern anirà «pas a pas» i va explicar que aposta per «maximitzar» la participació de l'Estat a l'entitat. En aquest sentit, va celebrar que l'operació fos «molt ben rebuda» per les borses divendres passat, amb augments importants del preu de les accions de les dues entitats, així com per altres col·lectius.

«El que és fonamental és que el Govern contribueixi a refermar aquesta operació i que pugui seguir el seu camí amb totes les garanties dels supervisors», va comentar Montero, en referència al Banc d'Espanya i al Banc Central Europeu.

A curt termini, la intenció del Govern és mantenir la participació pública. «Ens interessa la participació pública, que l'opinió del Govern estigui present en aquesta presa de decisions, amb absolut respecte als consells d'administració i juntes d'accionistes», va afegir la portaveu i també ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.

De moment, l'operació es continua negociant després que les dues entitats reconeguessin les converses en un fet rellevant a la CNMV dijous passat.

La ministra portaveu va destacar que les negociacions s'han d'abordar amb «absoluta cautela i discreció» i va apuntar com a requisits per obtenir el suport de l'executiu que l'operació protegeixi l'interès general de la ciutadania, que el Govern pugui «maximitzar» la seva participació i que reforci l'estabilitat financera del sector bancari espanyol. A banda, Montero va apuntar a l'enfortiment de la cohesió territorial. Es tracta, per a la portaveu, d'unes condicions que s'estan complint, segons va dir.

A final de desembre del 2018, el Govern espanyol va allargar dos anys més el termini per privatitzar Bankia. El consell de ministres, que aquell dia es va celebrar a Barcelona, va aprovar una pròrroga fins al desembre del 2021 per desprendre's del 61,4% de participacions que té de l'entitat.