Bankia podria tenir més del 25% del nou grup fruit de la fusió amb CaixaBank, encara que això obligaria CriteriaCaixa, el principal accionista de l'entitat catalana, a elevar la seva participació abans que culmini l'operació si vol seguir sent un conglomerat financer.

CriteriaCaixa, participada íntegrament per la Fundació Bancària La Caixa, va deixar de ser la matriu de CaixaBank fa ara tres anys amb l'argument que ja no controlava l'entitat, però manté una participació del 40% que, segons expliquen fonts pròximes a la fusió, no voldria reduir per sota del 30% en el nou grup.

A CriteriaCaixa li interessa seguir sent un conglomerat financer, entre altres raons pels seus avantatges comptables, i per a això necessita tenir almenys el 30% del banc resultant de la fusió de CaixaBank i Bankia. Això explica que l'equació de bescanvi que negocien les dues o la participació que tindrà cada banc en el futur grup sigui clau.

Tenint en compte la participació de CriteriaCaixa a CaixaBank, aquesta última entitat hauria de tenir almenys el 75% del nou grup i Bankia, com a molt, el 25%, ja que així el 40% actual de CriteriaCaixa a CaixaBank seria un 30% de la fusió. No obstant això, si l'equació de bescanvi no fos tan favorable per a CaixaBank i donés a Bankia una participació superior al 25%, per exemple del 27%, encara hi ha marge perquè CriteriaCaixa elevi la seva participació en la seva filial amb la idea de mantenir almenys el 30% quan culmini la fusió, admeten les mateixes fonts.

Seguint el mateix exemple, si Bankia suposa el 27% del nou grup, CaixaBank representaria el 73% restant. En aquest cas la participació actual del 40% de CriteriaCaixa a CaixaBank passaria a ser un 29,2% del banc resultant, per sota del 30% esperat.

No obstant això, des que es fixa l'equació de bescanvi, que s'espera sigui validada aquesta mateixa setmana pels consells d'administració, fins que culmina la fusió, després del vistiplau de les juntes d'accionistes, hi ha temps de sobres perquè CriteriaCaixa elevi seva participació a CaixaBank.