La multiplicació dels contagis i el consegüent «efecte dissuasiu» sobre el turisme i els nivells de confiança han agreujat l'impacte de la crisi en l'economia. Funcas estima una contracció de l'economia espanyola del 13% el 2020, 3,2 punts per sobre de l'anterior previsió.

La pandèmia provocarà també conseqüències socials «molt notables», amb una taxa d'atur prevista del 19,9% per al quart trimestre d'aquest any. L'increment de la despesa pública i la caiguda de la recaptació també tindran un impacte en el dèficit públic, que superarà el 12% del PIB el 2020. Així mateix, Funcas preveu un impacte «limitat» dels fons europeus i reclama mesures «estructurals» per augmentar la productivitat i evitar el risc de divergència amb Europa.

La rebaixa de les previsions s'explica per la «crisi del turisme» i la major incertesa sobre la demanda interna. Tot i les dades negatives previstes per al conjunt de l'any, la institució preveu una taxa de creixement de l'11,5% en el tercer trimestre, que suposaria la recuperació del 40% de l'activitat perduda en els dos trimestres anteriors. El rebot estimat en la part final de l'any s'allargarà fins al 2021, amb previsions de creixement de l'economia del 7,9%.

Tot i això, l'any vinent el PIB serà un 3,9% interior al nivell registrat abans de la pandèmia i la recuperació total no es preveu fins al 2023 o, fins i tot, 2024.

Pel que fa al mercat laboral, la institució preveu una taxa d'atur del 19,9% per a l'últim trimestre d'aquest any i un 17% per al conjunt de 2020.

«És una dada negativa però significativament menys desfavorable que en altres recessions pels ERTO i el repartiment de la feina», va assegurar ahir el director general de Funcas, Carlos Ocaña, en la roda de premsa telemàtica per presentar les previsions de la tardor per a l'economia espanyola 2020-2021.

El 2021, la taxa d'atur descendirà del pic assolit a finals d'aquest any fins a un 16,2%. D'aquesta manera, a finals de l'any vinent hi haurà 600.000 aturats més que abans de la crisi.

Per altra banda, l'increment de la despesa pública, estimada en 26.000 milions d'euros, i la caiguda de la recaptació, de 72.000 milions, tindran un impacte en el dèficit públic, que superarà el 12% del PIB aquest any.

El 2021, es produirà una reducció «essencialment cíclica» del dèficit, fins al 8%. El deute públic s'estancarà al voltant del 120% del PIB. Més enllà de l'impacte a curt termini de la pandèmia en l'economia espanyola, Funcas ha advertit del «risc de desvinculació» d'Espanya respecte a Europa a llarg termini. L'Estat és una de les economies europees amb una contracció de l'activitat més acusada a causa del pes del turisme i altres serveis especialment afectats per la crisi.