La Generalitat va obrir ahir la convocatòria d'ajuts del programa Moves, d'impuls de la mobilitat sostenible, que posa 16,1 milions en subvencions a disposició de ciutadans i administracions per a la compra d'un cotxe elèctric o per instal·lar punts de recàrrega, entre altres finalitats.

Les persones interessades podran sol·licitar els ajuts a partir d'avui, segons va informar ahir en un comunicat el departament d'Empresa i Coneixement.

Entre altres ajuts, el programa preveu posar a disposició de ciutadans, empreses, professionals, comunitats i administracions entre 750 i 15.000 euros per facilitar l'adquisició de vehicles impulsats per energies alternatives, en funció de la seva tipologia, amb una dotació global de 6,98 milions.

En el cas dels vehicles lleugers elèctrics, la subvenció pot arribar als 5.500 euros si inclou el desballestament del vehicle antic, que ha de tenir més de 7 anys, i quedarà en 4.000 si no se'l treuen.

Per a la implantació d'infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics a Catalunya, els ajuts tant per a particulars com per a empreses i administracions seran de 5,64 milions. Aquests ajuts cobriran del 30% al 40% de la despesa realitzada, amb un màxim de cent mil euros.

A més, s'habilita una altra línia per implantar sistemes de préstec de bicicletes elèctriques, destinada a administracions, empreses i institucions, que tindrà una dotació de 0,48 milions d'euros i que cobrirà el 30% de l'estalvi elegible, amb un màxim de 100.000 euros per sol·licitud.

Els plans de transport a la feina de les empreses també tenen un ajut d'1,61 milions per incentivar que centres com els polígons industrials duguin a terme mesures per reduir l'emissió de gasos contaminants. En aquest cas, es cobrirà del 40% al 50% de la despesa elegible amb un màxim de 500.000 euros.

Respecte a la convocatòria de l'any passat, aquesta línia d'ajuts s'obre al fet que els ajuntaments puguin utilitzar-la per realitzar adaptacions ràpides per respondre a les necessitats de mobilitat que han aparegut com a conseqüència de la pandèmia sanitària, com podria ser la conversió de carrils convencionals en carrils bici. La Generalitat també podrà reservar una partida d'un milió d'euros per a inversions directes en l'àmbit de la mobilitat sostenible.

Totes aquestes ajudes procedeixen del Fons Nacional d'Eficiència Energètica, que es constitueix amb aportacions procedents de la tarifa elèctrica que paguen els consumidors i que s'ha creat a instàncies de la Unió Europea.

La Generalitat recorda que aquest és el segon any que aquests fons es gestionen des del país després que el Govern català reclamés les competències en matèria d'energia via recursos al Tribunal Constitucional.