El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha minimitzat -en ple procés de fusió de Bankia amb CaixaBank- la pèrdua dels 22.424 milions d'euros que va rebre Bankia quan va ser rescatada el 2012 i ha defensat que aquell rescat es va fer per «cobrir pèrdues del passat».

Durant una trobada telemàtica organitzada per l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD) i Deloitte sobre els desafiaments d'Espanya i Europa davant l'actual crisi econòmica, De Guindos va argumentar que com a exministre d'Economia i com a responsable del programa de banca en 2012, el rescat a Bankia va salvar a dipositants i a l'economia, per la qual cosa davant la pregunta de quants diners es recuperaran «cal respondre mirant des d'aquesta consideració».

«L'alternativa de no haver fet res hauria estat més costosa per a l'economia i per al ciutadà espa-nyol», va defensar Luis de Guindos després d'incidir que Bankia també ha hagut de fer front a pagaments de preferents, als accionistes i «això no s'hagués donat sense el rescat».

Una fusió «no traumàtica»

El sindicat SECB de CaixaBank, amb un 37,42% de representativitat, ha llançat un missatge de prudència als empleats i s'ha compromès a lluitar per aconseguir les millors condicions i menys traumàtiques en el previsible Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE) que haurà d'escometre's una vegada es completi la fusió entre CaixaBank i Bankia.

«El procés d'integració portarà el seu temps, però hem d'enviar un missatge de prudència als empleats basant-nos en l'experiència del banc i, per descomptat, nostra en aquesta mena d'operacions», va indicar la presidenta de l'associació sindical, Begoña Peiró.

Peiró va citar processos d'integracions que han hagut d'afrontar els empleats de CaixaBank, com amb CaixaGirona el 2010, Bankpyme el 2011, Banca Cívica el 2012, Banc de València el 2013, Barclays el 2015 o BPI el 2018.

En aquest sentit, la presidenta de SECB reconeix que la duplicitat quant a oficines en alguns territoris serà «molt acusada», ja que s'estima un solapament d'unes 6.600 sucursals.

«Negociarem i lluitarem perquè l'ajust es produeixi sense mesures traumàtiques per a la plantilla», va subratllar, i va afegir que la intenció és que l'ERO sigui voluntari i amb un alt percentatge d'adhesió gràcies a les seves bones condicions.

«Esperem que la negociació amb les forces sindicals doni com a resultat unes desvinculacions voluntàries per la via de l'ERO no traumàtic o la prejubilació», va asseverar Peiró.