La nova llei que regula el preu del lloguer «no s'ajusta a la regulació de l'oferta i la demanda», diu Sita Salido, de la immobiliària manresana Inllobsa. Per a Salido, la nova norma «no és bona per al sector», una opinió que comparteixen la resta de professionals manresans consultats, que lamenten que no s'hagi tingut en compte ni administradors, ni immobiliàries, ni propietaris per legislar. Els professionals esperen que la llei no tindrà recorregut perquè, com d'altres normes sorgides de la cambra catalana, serà probablement tombada per inconstitucional.

La nova norma fixa un preu de lloguer d'un habitatge en funció del valor mitjà d'aquests pisos en determinat sector. Així, per exemple, un pis a l'Illa Verda de Manresa, de 50 metres quadrats, amb ascensor, piscina i pàrquing, que fins ara es podia estar llogant a l'entorn dels 600 euros, a partir d'avui en pot costar 412. Un pis de les mateixes dimensions a la Muralla de Sant Francesc, que fins ara costava uns 450 euros, ara podrà valer-ne 280. Un altre cas: el preu d'un habitatge antic de 90 metres quadrats al carrer Bailèn, també amb ascensor, pot passar de 490 a 392 euros, segons es podia consultar ahir a la web de l'Agència d'Habitatge de Catalunya.

Salido considera que «la mitjana d'una zona no et diu res sobre un pis en concret, que pot haver estat renovat fa uns anys». La nova norma no té en compte les característiques concretes d'un habitatge, més enllà de si té ascensor, pàrquing, està moblat, té piscina, calefacció o aire condicionat, servei de consergeria o vistes. Condicions que poden permetre elevar el lloguer mitjà el 5%.

La conclusió del sector, com corroboren Esther Miret, de Finques Passeig i vicepresidenta del col·legi d'API de Barcelona, i Víctor Grané, de Lloguers 2000, és que la llei pot abocar els petits propietaris (majoritaris al mercat local i que, en molts casos, apunten els professionals, posen pisos a lloguer «per compensar la seva pensió») a retirar habitatges del mercat. «No els sortirà a compte», auguren. La norma preveu que els nous contractes es puguin actualitzar any a any només en funció de l'IPC. «Però l'IBI sempre s'eleva per sobre», recorda Salido.

Miret, que ahir no havia tingut oportunitat d'estudiar la llei en detall, assegura que la mateixa iniciativa legal ha fracassat en altres indrets d'Europa. «No solucionarà el problema de l'habitatge», insisteix. Víctor Grané creu que la llei pot ser positiva en un sentit: per corregir els preus dels pisos d'alta gamma que en els últims temps «s'han desmarxat». En la resta, comparteix l'opinió de Salido i Miret. «Hi ha molta demanda i poca oferta, el nostre mercat de lloguer fa riure. En els països avançats hi ha un parc d'habitatge públic molt elevat. Aquí, no. L'administració passa ara el problema als petits propietaris», diu Grané.