La Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) va expressar ahir el temor que els usuaris surtin perjudicats per la fusió de CaixaBank i Bankia, ja que pot suposar el tancament de sucursals, la pèrdua de llocs de treball i canvis en les condicions de comptes i inversions. En un comunicat, la UCC recorda que «com menys competència hi ha al mercat, els principals perjudicats som les persones consumidores i usuàries, ja que les possibilitats d'escollir disminueixen».

Segons l'entitat, amb la fusió de les dues entitats «una conseqüència immediata és la reducció d'oficines, amb les conseqüències perjudicials per als consumidors i usuaris, especialment la gent gran, que no disposen d'ordinadors o no usen internet». «Ens preocupa sobretot en pobles petits i zones despoblades. També cal tenir en compte la pèrdua de llocs de treball», afegeix la UCC. I també expressa la seva preocupació «pels productes financers contractats anteriorment: els mantindran? faran un canvi de condicions? hi haurà augment de les comissions?».

Segons la UCC, els productes de durada indefinida poden variar les seves condicions, sempre que siguin beneficioses per a les persones consumidores, però en cas de ser perjudicials, ha de ser l'empresa la que ho notifiqui al client en un termini de dos mesos, i el usuari és totalment lliure de rescindir el contracte sense penalització i de manera immediata.

L'entitat posa com a exemple que «hi haurà una part dels clients que veuran com els dígits del seu número de compte canvien, ja que la composició de l'IBAN indica l'entitat i la sucursal; fent que tots aquells clients de Bankia veuran com aquest canvia totalment». En canvi -assegura l'organització-, en tots els productes que tinguin una limitació temporal, l'empresa haurà de mantenir exactament totes les condicions contractuals.

Per tot això, la UCC demana al Govern central i al de la Generalitat que, dins les seves competències, «vigilin i regulin tot el que sigui possible en favor de les persones consumidores i usuàries».

La fusió, pendent d'un expert

Bankia i CaixaBank esperen rebre en les pròximes setmanes l'informe d'un expert independent sobre el projecte de fusió acordat entre les cúpules de les dues entitats per crear el banc més gran d'Espanya, un pas imprescindible abans de convocar les juntes d'accionistes que aprovaran l'operació.

Segons fonts pròximes al procés, després de la publicació de l'acord de fusió, les dues entitats van sol·licitar al Registre Mercantil de València que designi un expert independent perquè emeti el seu informe sobre el projecte d'integració. L'expert independent tindrà un termini màxim d'un mes per donar la seva opinió sobre la fusió.