El Govern va aprovar ahir el reial decret llei que regula per primera vegada el treball a distància a Espanya, que tindrà caràcter voluntari i reversible i comportarà que l'empresa compensi una sèrie de despeses.

«Es preserven els drets fonamentals», va destacar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que va situar l'aprovació d'aquesta norma, acordada amb patronal i sindicats, com el punt de partida d'«una ona de reformes» per a un mercat laboral del segle XXI. El text, fruit d'extenses negociacions, no s'aplicarà al treball a distància desplegat amb motiu de la covid-19 a excepció del tema dels mitjans necessaris.

Així, s'obliga les empreses a dotar de mitjans, equips i eines, així com al seu manteniment i deixa a la negociació col·lectiva, sense establir en aquest cas obligació, compensar o no les despeses i com fer-lo. «En el seu cas, la negociació col·lectiva establirà la forma de compensació de les despeses derivades per a la persona treballadora d'aquesta manera de treball a distància, si existissin i no haguessin estat ja compensats», diu el text.

Per al teletreball no vinculat a aquesta situació, la norma fixa la necessitat de signar un acord amb l'empleat que hagi de treballar a distància més del 30% de la jornada setmanal durant un període de tres mesos i aquí sí l'obligació de l'empresari de pagar les despeses en els quals pugui incórrer l'empleat.

També que el treball a distància serà voluntari i reversible tant per a la persona treballadora com per a l'empresa, i no suposarà un menyscapte en els drets dels qui el realitzin respecte a la resta de treballadors en condicions com la retribució, l'estabilitat en l'ocupació, el temps de treball, la formació i la promoció professional. I, segons va assenyalar Díaz, no podrà usar-se la falta d'adaptació a aquest model com a causa d'acomiadament objectiu, el de menor indemnització.

«La negativa de la persona treballadora a treballar a distància, l'exercici de la reversibilitat al treball presencial i les dificultats per al desenvolupament adequat de l'activitat laboral a distància (...) no seran causes justificatives de l'extinció de la relació laboral ni de la modificació substancial de les condicions de treball», recull en un comunicat Treball.

També es regula en el reial decret llei -que es vol tramitar com a projecte de llei segons assenyalen fonts parlamentàries- el dret a la desconnexió digital o la protecció de dades. Durant el teletreball també s'ha de continuar registrant la jornada.

Quant als terminis d'adaptació, un dels punts de discrepància entre les parts, les empreses hauran de recollir la llei en un conveni o acord col·lectiu en un termini d'un any des de la seva publicació en el BOE o en un màxim de tres anys, en cas d'així acordar-ho amb els representants dels treballadors. La norma entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació al BOE.

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, va qualificar ahir l'acord de «positiu»; mentre que el líder de CCOO, Unai Sordo, va mostrar la seva satisfacció per aconseguir pactar una legislació «avançada», que «aborda la realitat que ha vingut per quedar-se».

Les patronals CEOE i Cepyme confien que la norma «permetrà avançar de forma ordenada en aquesta modalitat, especialment una vegada se superi l'excepcional conjuntura en la qual ens trobem amb motiu del COVID-19».

El Govern també va aprovar ahir la pròrroga del programa MeCuida fins al 31 de gener del 2021. Aquest programa permet adaptar o reduir jornada, amb el consegüent minvament de salari, per a la cura de menors o dependents durant la pandèmia.