El 12,5% dels autònoms té actualment el seu negoci o activitat tancats. D'aquests, el 7,7% no ha reobert des del març, segons els resultats del sisè Baròmetre fet per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). A més, un de cada 10 autònoms, uns 1,6 milions, ha vist disminuir la seva facturació per sobre del 60% durant el 2020 i un de cada tres, al voltant de 500.000, preveu reduir la plantilla aquest any. En comparació de l'any passat, el 80,8% d'autònoms assegura que la facturació s'ha reduït. A més, el 8,3% assegura no estar ingressant gens. En línies generals, el 60,2% considera fonamental per a la continuïtat de la seva activitat el manteniment dels ERTO.

Pel que fa a la morositat, el 33,2% dels enquestats assegura que la pateixen, dels quals gairebé el 17% per part d'entitats privades, l'11,3% per part de públiques i privades i un 5% per part d'entitats públiques.

En relació amb les mesures adoptades per la covid-19, el 48,7% es va beneficiar de la prestació per cessament de l'activitat extraordinària i de juliol a setembre se'ls ha exonerat de la quota totalment o parcialment. En canvi, només el 7,1% ha sol·licitat la prestació de cessament de l'activitat que es podia demanar des de l'1 de juliol, i d'aquest percentatge se li ha concedit al 72,2%. Al 23,5% que se li va denegar, el principal motiu va ser no poder acreditar el període mínim de cotització, per estar en pluriactivitat a l'11,4% i de baixa (incloses les de paternitat i maternitat) al 2,9%.

Davant d'aquestes xifres, ATA destaca el «fracàs» de la prestació. L'organització diu que la xifra contrasta amb el fet que el 75,68% dels autònoms considera imprescindible rebre qualsevol prestació pel cessament de l'activitat per poder seguir endavant. D'altra banda, el 27,4% d'autònoms ha rebut finançament a través de crèdits i ICO. Els autònoms suspenen les mesures preses pel Govern espanyol per fer front a la crisi de la covid-19. La nota mitjana és d'un 3,2. El 70,4% posa una nota de 4 o inferior i el 12,22% l'aprova amb un 5.

El 53,2% dels autònoms amb treballadors ha hagut de fer un ERTO per mantenir l'activitat i el 33,2% d'aquests encara no ha incorporat tots els empleats. Del total, el 45,4% ha fet un expedient per a tota la plantilla, el 3,7% a la meitat i hi ha un 26,3% que manté tota la plantilla. Del 65,5% d'autònoms que sí que han incorporat els treballadors, un 42,8% els ha incorporat tots i el 22,7% només una part.

En ser preguntats pel manteniment de la plantilla, el 46,4% afirma que la podrà mantenir però el 32,4% creu que haurà de disminuir el nombre de treballadors. D'altra banda, el 54% dels autònoms assegura no tenir liquiditat suficient per afrontar els acomiadaments en cas que siguin necessaris.