La Comissió Europea ha recor-regut la sentència del Tribunal General de la UE (TUE) que va anul·lar el juliol la decisió que obligava la multinacional tecnològica Apple a retornar 13.000 milions d'euros a Irlanda per haver-se beneficiat durant anys en aquest país d'avantatges fiscals il·legals.

La Comissió considera que el Tribunal General comet una sèrie d'errors jurídics en la seva sentència. Per aquesta raó, la Comissió porta l'assumpte al Tribunal de Justícia, segons va anunciar en un comunicat la vicepresidenta de l'Executiu comunitari responsable de Competència, Margrethe Vestager.

El cas entre Brussel·les, d'una banda, i Apple i Irlanda, per una altra, arriba així a la màxima instància de la Justícia europea, que haurà de dirimir si el gegant tecnològic es va beneficiar efectivament d'un avantatge fiscal al qual no podien accedir els seus rivals. El procés, no obstant això, es prolongarà mesos i fins i tot anys.

La disputa es remunta a final d'agost del 2016, quan l'Executiu comunitari va declarar il·legals els acords fiscals («tax lease») entre Apple i Dublín que van estar vigents durant tretze anys (des del 1991 fins al 2014). Tant la multinacional com Irlanda van recórrer al TUE.

En la seva sentència de mitjan mes de juliol, el Tribunal General va argumentar que la Comissió no havia aconseguit demostrar que Apple s'havia beneficiat d'ajudes públiques que van falsejar la competència en el mercat interior, una cosa que prohibeixen les regles europees de Competència.