Els governs de la Unió Europea van aprovar ahir la proposta de la Comissió Europea per concedir a Espanya 21.325 milions d'euros del fons europeu contra la desocupació (batejat com SURE) per finançar la despesa extraordinària en ERTO i ajudes per cessament d'activitat d'autònoms provocat per la pandèmia de coronavirus.

Després d'aquest pas -i després que a principi de la setmana fossin ratificats tots els avals nacionals pertinents- cada govern haurà de signar amb Brussel·les un acord bilateral de préstec en el qual es detallaran qüestions com el nombre de terminis en els quals serà desemborsada l'ajuda o el tipus d'interès aplicable.

De manera paral·lela, la Comissió Europea està finalitzant el procediment administratiu per poder acudir per primera vegada als mercats de capitals i col·locar el deute amb el qual finançar aquest fons d'ajuda als Estats membres més afectats per la pandèmia.

Segons van especificar fonts comunitàries a Europa Press, Brussel·les planteja realitzar la primera emissió de bons a principi d'octubre, la qual cosa obriria la porta als primers desemborsaments a les capitals «en les pròximes setmanes».

A més d'aprovar l'import d'Espanya, el Consell de la UE ha donat llum verd a les propostes de l'Executiu comunitari per a 15 socis més de la UE, per un valor total de 87.400 milions d'euros. L'instrument SURE té un pressupost total de 100.000 euros, per la qual cosa els Estats membres que encara no ho han sol·licitat encara poden fer-ho.

Espanya serà el segon país més beneficiat del SURE, darrere d'Itàlia, que rebrà un préstec de 27.400 milions d'euros. Junts aglutinen gairebé el 56% de tota l'ajuda compromesa de moment. També han recorregut a aquestes ajudes Polònia (11.200 milions), Bèlgica (7.800 milions), Portugal (5.900 milions), Romania (4.100 milions), Grècia (2.700 milions), República Txeca (2.000 milions), Eslovènia (1.100 milions), Croàcia (1.000 milions), Eslovàquia (631 milions), Lituània (602 milions), Bulgària (511 milions), Xipre (479 milions), Malta (244 milions) i Letònia (193 milions).

«El considerable interès dels Estats membres per aquest instrument confirma la seva importància i el seu autèntic valor afegit per als treballadors i les empreses. Milions de treballadors de tota la UE es beneficiaran d'aquest instrument. Aquest és un clar exemple que Europa és més forta unida», va destacar ahir en un comunicat el ministre de Finances d'Alemanya, Olaf Scholz, que aquest semestre ostenta la presidència de torn de l'Ecofin.