Les administracions públiques i representants de la indústria de l'alimentació, el turisme i la gastronomia van demanar ahir al sector resiliència, esforç i adaptació als nous temps per superar el cop que els ha clavat l'epidèmia i que compromet la seva viabilitat.

Davant la magnitud del revés rebut, aquestes són les claus de la recuperació que es van posar damunt la taula durant la inauguració de fòrum FHG -Food and Hospitality, Tourism and Gastronomy-, que se celebra fins avui en un format híbrid a Fira de Barcelona.

A l'acte, van prendre la paraula, telemàticament, el ministre d'Agricultura, Luis Planas; i, de manera presencial, la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà; el president de la Cambra de Comerç d'Espanya i de la sala Alimentària, José Luis Bonet; i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Totes les autoritats van insistir en la necessitat de repensar aquestes indústries per garantir la millor recuperació possible d'un sector que suposa el 25% del PIB espa-nyol. Ada Colau va posar el saló FHG com a exemple de «com Barcelona s'està reinventant i afronta les adversitats amb esforç i bones idees» i va fer una crida a «mirar cap endavant i teixir aliances» i aprofitar per «repensar l'activitat turística», perquè avanci cap a un model més «equilibrat i sostenible».

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, també va subratllar la necessitat de «repensar com sortim d'aquest moment difícil» i va advocar per dur a terme un exercici d'adaptació, «perquè no sabem quant duraran aquests temps». «Cal aguantar el xàfec, mirar cap endavant i preparar el futur. Espanya té un avantatge competitiu en aquests sectors i ha de preparar-se per a la reactivació», va insistir José Luís Bonet, després de demanar «resiliència, ànim i superació». Per la seva banda, Teresa Jordà va instar a actuar amb «complicitat» i «unió» el sector de l'alimentació, que, va assenyalar, «ha demostrat que és una de les poques estructures de país que tenim, en ser capaç de resistir durant la crisi».

Després dels discursos, la conferència inaugural va anar a càr-rec del xef i president d'elBullifoundation, Ferran Adrià, que va instar el sector a esforçar-se i a formar-se en la gestió empresarial per preparar-se per als nous temps. «Jo veig i escolto poc la paraula esforç. Cal un esforç extraordinari. És impossible que el món funcioni com abans. A mi em pregunten: 'vostè que és un innovador, què faria?', I jo contesto: 'ni punyetera idea'», va assegurar. Després d'assenyalar que és optimista, va instar el sector «a posar-se les piles». «No podem estar tot el dia amb el superdrama. Cal buscar alternatives. No pot ser que les properes generacions ens diguin que no vam fer l'adequat», va dir. El cuiner va demanar al sector que sigui «realista» i vegi que «l'any que ve serà igual de fotut que aquest» i, a continuació, va advocar per la formació per tenir més opcions de futur. «Cal avançar-se a la competència. Cal espavilar-se, perquè si no ets pioner, fracassaràs», va apuntar.