La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha acordat absoldre els 34 acusats en el judici per la sortida a borsa de Bankia, entre ells l'expresident de l'entitat i de l'FMI, Rodrigo Rato, per delictes d'estafa als inversors i falsedat comptable.

«La descripció de fets concrets i prou acreditats atribuïts als acusats, susceptible de ser incardinats en les previsions típiques de delicte de falsedat comptable en concurs de normes amb el delicte d'estafa als inversors, brilla per la seva absència», recull la magistrada Ángela Murillo en la seva sentència, en referència als acusats Rodrigo Rato, José Luis Olivas, José Manuel Fernández Norniella, Ildelfonso Sánchez Barcoj i Francisco Celma.

També estableix, respecte als membres dels comitès d'auditories de BFA i Bankia Acebes Paniagua, Bedía Pérez, García-Fuster i González-Alegre, Vermell Izquierdo, Ibáñez González i Mora Enguídanos, que «l'existència d'una total absència del més mínim suport probatori necessari per donar suport» a l'acusació li sembla «clamorosa».

Segons afegeix, no es detalla ni una sola dada que pugui conduir a mantenir la simple creença fundada que aquests acusats van fer desistiment de les seves funcions, impedint amb aquesta manera de procedir la funció a desenvolupar per l'auditor extern i amb això l'aflorament dels deterioraments que pretenien mantenir al marge del seu registre comptable, actuant dins d'un pla ideat per l'interventor general de BFA i Bankia Sergio Durá i l'auditor intern de les dues entitats Miguel Ángel Soria.

En definitiva, declara l'absència d'actes concrets atribuïts als acusats. Segons el tribunal, aquesta falta de mencions concretes a les persones que s'asseien a la banqueta va ser nota predominant durant el judici i així s'estableix en la sentència.

«Resulta destacable l'absència de mencions específiques a les persones acusades, que es van asseure a la banqueta destinat per a ells, per part dels nombrosos testimonis que, després d'haver prestat exhaustives declaracions en fase d'instrucció, el tornessin a fer en judici, i també per part dels perits, o de referències documentals de contingut incriminatori», recull la sentència.

De fet, al·lega que, «com a colofó a l'exposat», en l'acte del ple «ningú els va nomenar, ni per bé ni per mal, de manera que la majoria de les persones acusades van caure en l'oblit en el transcurs del judici oral, només recordades les seves identitats pel Ministeri Públic en el tràmit de conclusions definitives». La jutge qüestiona el canvi de postura del Ministeri Públic, que va dirigir la seva acusació a la fi del procés cap als membres de les comissions d'auditoria i compliment de BFA i Bankia, a les quals no havia acusat al principi. «No sabem amb certesa en base a què va obeir tal canvi de posició», conclou.