El 17% de les startups estan fundades per dones. D'aquestes, només el 27% fracassa, en comparació del 59% de les companyies emergents creades per homes. Així ho va assegurar la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, en el marc del debat «Directives davant l'horitzó 2020», organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) en col·laboració amb la revista Woman.

Les administracions i institucions van destacar la innovació i la perspectiva de gènere com a factors «essencials» per als pròxims anys. Així mateix, van destacar la digitalització com un «instrument» per fer front a la transició ecològica i la transformació digital.

«La nostra societat no pot prescindir del 50% del talent», va afirmar la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. Actualment, el 30% dels professionals de les tecnologies de la informació són dones, una xifra que cau fins al 12% en el cas dels empleats de tecnologies com Big Data o Intel·ligència Artificial. Per cada cent homes, 93 dones tenen més competències digitals. Tot i això, només hi ha un 13% de dones matriculades en carreres de capacitat tecnològica o científica i un 29% en carreres d'enginyeria, construcció o indústria.

L'enginyera consultora Sara González, membre de Young IT Girls, va assegurar que a les carreres «més crítiques» ha augmentat proporcionalment el nombre de dones en els últims anys, si bé se situa encara al voltant del 13%. «Totes les dades ens porten a pensar que hi ha una tendència positiva, però cal molta feina per arribar a un moment en què la bretxa digital no se sumi a la bretxa de gènere», va explicar. González va advertir que cada vegada hi ha més llocs de feina de nova creació i les empreses tenen cada cop més dificultats per poder trobar talent.

D'altra banda, el Govern ha aprovat les bases reguladores d'una línia de subvencions amb un pressupost de mig milió d'euros per impulsar l'emprenedoria i el lideratge de les dones en l'àmbit digital. Els diners han d'ajudar a consolidar empreses de fins a tres anys de vida amb base tecnològica i liderades per dones. En el marc del pla DonaTIC del departament de Polítiques Digitals, els ajuts seran d'entre 15.000 i 35.000 euros per projecte. L'objectiu és ajudar en la validació de la tecnologia de l'empresa i el seu model de negoci, en el llançament de nou productes al mercat i la posada en marxa de projectes.