El turisme rural ha tancat la temporada d'estiu amb dades «molt positives», considerablement «millors» que les del 2019 i amb una ocupació de prop del 90%. Les entitats del sector s'han mostrat «satisfetes» però han advertit d'una caiguda «substancial» de la facturació anual, de prop del 70%, i un increment de les despeses. «De cara al 2021 estem a l'expectativa. [...] Passarem mesos durs, però a partir de Setmana Santa començarem a sortir del túnel», va vaticinar ahir la gerent de l'Associació Turisme Rural Girona, Costa Brava i Pirineu, Teresa Vilà, en la presentació del manifest per canviar el model turístic. En el document, les entitats reclamen promoure el turisme de proximitat i augmentar la qualificació dels llocs de treball, entre d'altres.

El descens dels viatges internacionals causat per la pandèmia ha fet «trontollar» el model turístic de Catalunya i ha posat en valor el turisme de proximitat. Aquest estiu, el turisme rural ha augmentat «de forma notable» i ha permès al sector fer un balanç «força positiu» de la temporada estival.

De fet, segons un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona, la meitat dels propietaris de turisme rural han tingut un increment en les reserves d'allotjament durant l'estiu en comparació de la mateixa temporada de l'any passat i una quarta part s'ha mantingut estable.

«A l'agost, l'ocupació mitjana de turisme rural ha vorejat el 90%», va assegurar ahir el director de la revista Descobrir Catalunya, Joan Morales, a la roda de premsa. El president de la Confederació de Turisme Rural i l'Agroturisme de Catalunya (Turalcat), Carles Barcons, va qualificar la temporada d'estiu de «bastant bona» i va assegurar que la majoria d'allotjaments rurals que es lloguen sencers han millorat els ingressos.

La confederació -representant d'entitats situades al Pirineu Occidental, les comarques de Lleida i una part de les comarques de Barcelona- ha registrat una ocupació d'entre el 85% i el 90% a l'agost. Al setembre, les dades generals són bones però Barcons va reconèixer una «certa por» de cara a la temporada d'hivern. En el global de l'any, la majoria de propietaris preveuen un descens del 70% de la facturació respecte al 2019.

El president de la Confederació Catalana d'Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), Ferran Puig, va presentar dades similars. L'associació -representant d'entitats situades a les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i algunes comarques de Catalunya Central i Girona- ha registrat ocupacions d'entre el 40% i el 70% al juliol, amb un augment d'entre deu i vint punts respecte a l'any passat.

A l'agost, el percentatge ha augmentat fins al 90% «malgrat les incerteses». La primera quinzena de setembre s'ha registrat un comportament similar, mentre que a la segona s'ha produït una «allau d'anul·lacions». El conjunt de l'any ha estat «dolent», amb una caiguda prevista de la facturació anual d'entre el 50% i el 80%.

La gerent de l'Associació Turisme Rural Girona, Costa Brava i Pirineu, Teresa Vilà, va qualificar la temporada estival de «positiva i satisfactòria».