La Cambra de Comerç de Barcelona constata el retrocés de l'economia catalana i assegura que «no hi ha recuperació». Segons l'últim Baròmetre Cambra, corresponent al mes de setembre, set dels nou indicadors que s'hi inclouen han empitjorat respecte del mes anterior.

Per a l'organització, és especialment preocupant l'evolució del consum, l'estalvi i la inversió, així com l'estancament de les exportacions o la lenta reactivació del turisme. Segons l'informe publicat ahir, les úniques notes positives del setembre són la lleugera millora de l'economia espanyola en l'entorn internacional i el mercat de treball, que va generar més ocupació en comparació amb el mes d'agost.

En concret, la Cambra apunta que el consum en terminals de punt de venda ha retrocedit el 9% entre l'agost i el setembre, un canvi de tendència que s'explica per «una desacceleració de la despesa en turisme, transport, oci i restauració arran de la incertesa econòmica i l'augment dels contagis per coronavirus». L'estalvi també es troba en una situació compromesa després d'assolir màxims històrics a Catalunya. Segons els càlculs de l'organització, l'estalvi brut de les llars catalanes arribarà a 22.655 milions d'euros el 2020, una xifra sense precedents.

Quant a la inversió, la Cambra constata una frenada en el sector de la construcció (-3,3% respecte a l'any anterior) i una forta desinversió en la compra de vehicles industrials (-25% interanual). En paral·lel, recorda que la producció industrial el setembre ha caigut el 8,7% respecte a l'agost i les exportacions s'han reduït el 10,6% interanual al juliol (últimes dades disponibles). El baròmetre també posa de manifest la greu situació en què es troba el sector turístic i assegura que serà l'activitat que trigarà «més temps» a recuperar els nivells precrisi.