En anglès, es fa servir el terme «crossroads» quan un es troba davant d'una decisió que marcarà el seu futur. Falten 72 hores per saber el resultat preliminar d'una de les eleccions americanes més importants que s'han viscut en els últims anys, i dir que estem en un «crossroads» queda curt. Si bé només els americans hi són comptats a votar, els resultats de les eleccions als Estats Units de dimarts vinent afectaran en gran mesura la resta del món.

Com a catalanoamericana, visc amb gran angoixa aquestes eleccions, augmentada pel fet que Trump sistemàticament dona indicis que no pretén respectar-ne els resultats. La reelecció de Trump suposaria l'assentament i consolidació del feixisme als Estats Units. Implicaria l'empitjorament encara més marcat de la vida de molts col·lectius desfavorits al país, que ja s'han vist negativament afectats davant la pèrdua de drets i serveis en els últims quatre anys. Pel que fal al canvi climàtic, significaria l'absència de mesures federals dràstiques per a frenar l'escalfament global, un altre «crossroads» en el qual ens trobem com a humanitat.

En el front de canvi climàtic, hi ha motius per a estar una mica contents aquesta setmana. En un període molt curt de temps de dues setmanes, la Xina, Japó i Corea del Sud han anunciat la seva intenció d'assolir objectius de zero emissions el 2050, i s'han afegit a la voluntat establerta per la Unió Europea. Si bé aquestes propostes poden quedar una mica aigualides a la pràctica, envien un gran missatge als mercats i inversors, i posen les bases per a coordinar estratègies.

Si Joe Biden, el contrincant demòcrata a les eleccions americanes, guanya les eleccions, afegiria els Estats Units a la llista de països que se sumen a esforços explícits i agressius per a combatre el canvi climàtic. En total, els països compromesos a eliminar-les serien responsables de més del 50% de les emissions globals de CO2. Si Donald Trump guanya, farà esforços actius per dilapidar o limitar qualsevol iniciativa per part dels estats d'avançar en matèria climàtica, com ara Califòrnia, i refredarà la iniciativa mundial.

La posició d'Estats Units en matèria climàtica és molt important per a l'equilibri global. Més enllà del fet que és el segon país amb més emissions de gasos hivernacle darrere de la Xina, els Estats Units és el país on les emissions per capita són més grans, a excepció dels països productors de petroli a l'Orient Mitjà. El consum per capita de CO2 als Estats Units és tres vegades més gran que a Espanya o la Xina, i més de deu vegades el consum per capita a l'Índia. Per tant, des d'un punt de vista de greuges, la participació activa dels Estats Units es considera un tema d'igualtat i necessari per a atacar l'arrel del problema.

Aquest dimarts, ens trobem davant dos «crossroads» en una única i important nit electoral. El futur de la democràcia als Estats Units i el futur global en matèria d'emergència climàtica en depenen.