Els 350 treballadors i treballadores del bagenc Grup Soler fan avui una vaga de vuit hores en protesta per la situació d'incertesa en què viu immers el grup i pels impagaments salarials. Desenes d'empleats s'han concentrat a les 10 del matí a la carretera de Vic de Manresa i han tallat la via al trànsit. Posteriorment s'han dirigit cap a la plaça de l'Ajuntament de Manresa per exigir que l'empresa els pagui les nòmines que els deu i defensar els seus llocs de feina.

Asseguren que fa dos anys que arrosseguen impagaments i desvinculen la crisi de l'empresa a la pandèmia. Segons diuen, la causa és la mala gestió de la direcció. A més, expliquen que les quatre filials que pengen de la companyia es troben en concurs de creditors i temen que els acabin acomiadant. "Els advocats estan intentant salvar la fortuna de la direcció, però no els importen els treballadors", lamenta el president del comitè de Soler Global Service, Eugenio Negrete.

La vaga afecta les sallentines Global Service i Electromecánica Soler i hi donen suport Grup Soler Constructora i Bages Inser. Les dues primeres fa dos anys que arrosseguen endarreriments en les nòmines i actualment tenen pendent de cobrar el salari de més de dos mesos. A Electromecánica Soler estan en situació d'ERTO per la pandèmia, la plantilla de Grup Soler Constructora està amb permís retribuït, però no cobra gens, i Bages Inser és en preconcurs de creditors.

També, des de Soler Global Service, Xavi Gómez explica que la situació econòmica està repercutint en l'empresa. "Ens hem trobat amb què no tenim diners ni per canviar el llum d'un fanal", explica, tot assegurant que fora que el client "està descontent", es troben que no els hi donen noves licitacions i estan perdent contractes.

A banda dels endarreriments, un 80% dels treballadors d'Electromecánica Soler estan en situació d'ERTO a causa de la pandèmia. "No podem aguantar més, tenim famílies", explica José Miguel Ramos, empleat de l'empresa. "El pitjor de tot és que no ens donen solucions i ara, a més, estem en concurs de creditors", afegeix.

Pel que fa a les dues altres filials del grup, Grup Soler Constructora té tota la plantilla amb permís retribuït però tampoc estan cobrant res. Bages Insert, com les altres tres, es troba també en concurs de creditors.

El responsable del Grup Soler, investigat per participar en el cas 3%

Cal recordar que el responsable de Grup Soler està investigat per participar en el cas del 3% de pagament a fundacions relacionades amb Convergència. En la seva declaració davant l'Audiència Nacional, el 4 de febrer, va admetre davant del jutge que va sufragar el viatge del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, la seva parella i la seva filla per anar a la final de la Champions del 2015 a Berlín amb diners de les seves empreses.