Les tretze Cambres de Comerç de Catalunya han decidit destinar 10 milions d'euros a ajudar pimes i autònoms afectats per la crisi de la covid-19 perquè puguin sobreviure.

Les cambres han posat en marxa una ambiciosa campanya titulada «Aixeca, Activa i Accelera el teu negoci» amb l'esperança de contenir la sagnia empresarial provocada per la covid-19, que ja s'ha traduït en 19.000 tancaments d'empreses a Catalunya des que va començar la pandèmia.

Així ho va explicar ahir en roda de premsa el president de la Cambra de Comerç de Barcelona i del Consell General de Cambres de Catalunya, Joan Canadell, que va precisar que aquests 10 milions d'euros inclouen principalment el cost de més de 50 serveis prestats per les cambres i posats a disposició de forma gratuïta per a les empreses en dificultats. En el volum total de recursos també hi ha incloses ajudes directes a la digitalització de 4.000 euros per empresa procedents dels fons Feder i l'accés a microcrèdits per més d'un milió d'euros.

Canadell també va assegurar que els 2,5 milions que recentment havien rebut les cambres catalanes del Govern es destinaran a assessorament i acompanyament d'empreses, i que fins i tot aquestes corporacions de dret públic faran servir recursos propis per a la iniciativa.

Aquest projecte és la continuació d'un altre d'anterior de les cambres catalanes amb el títol «Que cap empresa tanqui», en què es va assessorar a unes 2.000 empreses.

Entre els serveis oferts per les cambres catalanes hi ha els d'assessorament sobre finançament, constitució d'empreses, internacionalització, mediació immobiliària, digitalització i fins i tot altres sobre com gestionar el tancament de l'activitat, entre d'altres.

Canadell va assegurar que les empreses sol·licitants d'ajuda podran canalitzar les peticions a través d'una única pàgina web ( aixecaelteunegoci.cat) i que, d'entrada, se'ls farà un diagnòstic sobre la situació de forma gratuïta.

La iniciativa inclou també una campanya de comunicació -la més potent feta mai per les cambres, va dir Canadell-, tot això per deixar clar que les cambres volen posar el seu gra de sorra davant la crisi empresarial actual.

En aquest sentit, Canadell va mostrar la seva esperança que el pitjor de la pandèmia «hagi passat» i va dir que, vista la millora de les dades dels últims dies, convindria «posar data» a l'obertura de sectors que s'han vist obligats a tancar, com bars i restaurants, teatres o centres esportius.

En la presentació de la campa-nya, el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, va destacar els recents ajuts aprovats per la Generalitat per a sectors afectats per les noves restriccions, entre ells els autònoms. El conseller va afegir que la Generalitat farà el possible perquè «les empreses aguantin l'hivern i arribin vives a febrer o març», quan creu que es s'hauran generalitzat els tests ràpids de detecció de la covid-19, «barats i fiables».