El Parlament va aprovar ahir el decret llei de mesures urgents de suport a l'activitat econòmica en locals de negoci arrendats. El ple va donar llum verda a la norma aprovada al Consell Executiu del Govern del 20 d'octubre. El text permet reduir al 50% el lloguer dels negocis tancats per la pandèmia. La consellera de Justícia, Ester Capella, va destacar durant el debat que la normativa permetrà repartir amb igualtat les conseqüències negatives derivades de la suspensió o les restriccions de la covid-19. JxCat, ERC i CatECP hi van votar a favor, i Cs, PSC-Units, CUP-CC, PPC i els diputats del PDeCAT s'hi van abstenir.

El diputat Nacho Martín Blanco (Cs) va dir que, en «situacions excepcionals», cal protegir el conjunt de la ciutadania. Tot i això, va criticar que el plantejament del decret llei fa que el Govern «perjudiqui excessivament» els arrendadors. La diputada del PSC-Units Rosa Maria Ibarra va subratllar que la norma «generarà inseguretat jurídica». Lucas Ferro (CatECP) va apostar per reforçar més els serveis de mediació, i Maria Sirvent (CUP) va trobar «insuficient» el text. Els diputats del PDeCAT argumenten que el decret no incentiva la negociació entre les parts i que «el propietari ja sap que la negociació acabarà amb una rebaixa del 50% del preu». També assenyalen que la clàusula 'Rebus sic stantibus' (que preveu que si un fet extraordinari altera l'equilibri d'un contracte es pot apel·lar a la modificació dels termes de l'acord) ha d'anar per via jurisdiccional, no en via administrativa.

El decret redueix al 50% el lloguer dels negocis tancats durant el període de suspensió de l'activitat en cas que no hi hagi acord entre propietari i arrendatari. La norma pretén evitar el tancament d'empreses i la destrucció de llocs de treball i potenciar la negociació entre les parts per no judicialitzar la qüestió. Els llogaters de bars, restaurants, centres d'estètica o bingos podran renegociar amb els propietaris per establir, de mutu acord, una rebaixa de les mensualitats o acollir-se, en el termini d'un mes, a la rebaixa del 50% si no hi ha pacte. En el cas dels negocis amb restriccions parcials, si hi ha manca d'acord la rebaixa serà del 50% de la part restringida.