El preu dels pisos de lloguer a Barcelona va caure un 15% entre abril i juliol del 2020, situant-se per sobre dels 1.350 euros al mes, segons dades dels portals immobiliaris Fotocasa i Habitaclia recollides en un estudi de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge (O-HB). En concret el primer web considera que el preu mitjà al juliol era de 1,350,75 euros i el segon de 1.367,48 euros. La mateixa tendència es va detectar a l'àrea metropolitana amb un descens del 8% del valor dels habitatges en oferta i un preu de mitjana entre els 1.068 i els 1.076 euros, segons cada un dels dos portals. A la resta de municipis de la regió la davallada va ser del 7% i el preu mitjà de l'oferta d'entre 800 i 810, també segons Fotocasa i Habitaclia.

Aquesta disminució és un canvi de tendència respecte a l'augment de preus dels últims anys. Segons l'OH-B, el preu mitjà de l'oferta va iniciar una disminució contínua fins al mes de juliol, amb un canvi de tendència en la sèrie de preus considerada des de gener de 2019. A la ciutat de Barcelona el preu mitjà dels anuncis de lloguer de juliol de 2020 fou el més baix des de gener de 2019, mentre que a la resta de l'àrea metropolitana i a la resta de municipis de la regió metropolitana els preus van retrocedir menys, essent, al mes de juliol, els més reduïts de l'any 2020, però amb valors similars als de la primera meitat de l'any 2019.

Aquests són alguns dels principals resultats del laboratori 'L'oferta i la demanda d'habitatges de lloguer. Dades mensuals dels portals immobiliaris. Juliol 2020', elaborat O-HB amb l'anàlisi dels anuncis de lloguer entre gener i juliol de 2020. Després de la caiguda dels mesos anteriors, a partir del maig el nombre d'ofertes va començar a créixer de nou, arribant el mes de juliol a superar en un 20% les ofertes que hi havia a principis del 2020 i en el mateix període de l'any anterior.

Pel que fa a la demanda, el mes d'abril va marcar "el punt més baix" de cerques del darrer any i mig, amb caigudes del volum de demandes de fins a un 60% en tots els territoris. La recuperació de demanda posterior ha fet que el mes de juliol s'hagin recuperat i fins i tot superat els nivells de començaments del 2019.

Aquest fet ha anat acompanyat d'una reducció dels preus mitjans demandats a la ciutat de Barcelona. A partir de la fase de desconfinament, a Barcelona van baixar al voltant del 5%, situant-se als 853 euros al mes, segons Fotocasa i als 888 euros al mes, segons Habitaclia.

Segons l'Observatori, un dels aspectes "més rellevants" de l'estudi és que posa de manifest que "el mes de juliol el pes relatiu de l'oferta dels trams de preus més elevats havia disminuït en tots els àmbits territorials respecte a febrer del mateix any i el pes relatiu de l'oferta de preus més baixos havia augmentat, ajustant-se més d'aquesta manera als preus buscats per la demanda". "És aquest descens dels trams de preus més elevats i l'augment dels trams de preus baixos el que explica en bona part la disminució ja comentada dels preus mitjans oferits posteriors al confinament", afirmen.

En concret, el mes de juliol l'oferta per sota del llindar dels 1.000 euros va augmentar respecte del mes de febrer a la capital catalana passant del 20% al 31%, a la resta de l'àrea metropolitana, de més del 40% fins al 55% aproximadament.

Per la banda de la demanda també s'han enregistrat canvis en els trams de preus: també ha disminuït la cerca d'anuncis en trams de preus elevats, especialment a la ciutat de Barcelona, amb una caiguda del tram de preu de més de 1.699 euros al mes euros del 30% al 18% del total. En canvi, es constata que puja la demanda de preus per sota dels 600 euros mensuals del 34% al 46%-49%.

A la resta de l'àrea metropolitana de Barcelona, segons Habitaclia, la demanda del tram comprès entre 600 i 799 euros al mes, hauria crescut un 12%. I a la resta de la regió metropolitana de Barcelona hi ha un fort augment de la del tram de preus de 400 a 599 euros mensuals, de més de 5 punts.