Les ajudes 2.000 euros als autònoms que atorga la Generalitat per fer front a l'impacte a la covid-19 ja s'han esgotat en poques hores, segons fonts dels Departaments de Treball i Polítiques Digitals i Administració Pública. S'han pogut demanar durant dos dies, però, marcats pel mal funcionament de la pàgina web i les queixes entre les persones que aspiraven a rebre la prestació. Aquest dilluns la pàgina ja es va col·lapsar pel gran volum de peticions i aquest matí, només de nou a deu del matí, s'han rebut 406.000 sol·licituds, però moltes no s'han pogut validar. La dotació de total de la Generalitat és de 20 milions d'euros, per tant, l'objectiu era que els 2.000 euros d'ajuda arribessin a 10.000 persones per ordre cronològic.

El pagament es farà efectiu en les properes setmanes després que aquest matí s'arribessin a les 10.000 sol·licituds presentades. Els 20 milions d'euros d'aquest ajut d'urgència s'afegeixen als ajuts de 7,5 milions d'euros aprovats passat mes de març, que va beneficiar 8.869 persones autònomes.

Segons el Departament de Treball, que ha assenyalat que treballarà perquè es no reprodueixin els problemes informàtics de les darreres hores. aquest any es destinaran 62,6 milions d'euros a les persones autònomes en diferents actuacions, com ajuts directes i programes de formació i assessorament.

La convocatòria dels ajuts als autònoms ha causat el col·lapse de la web per la gran quantitat de peticions rebudes. A mode d'exemple, en els primers 40 minuts del segon dia amb la web habilitada s'han rebut més de 300.000 intents de registre.

Fonts del Departament que encapçala Jordi Puigneró asseguren que les bases dels ajuts dissenyats per la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies són la causa darrere els problemes que s'estan registrant, ja que és un ajut per concurrència no competitiva dirigit a un col·lectiu que està en grans dificultats econòmiques, cosa que provoca una allau de sol·licituds que col·lapsen el sistema informàtic.

Polítiques Digitals defensa que ja va avisar amb anterioritat el seus companys de Treball que "no era la millor manera" de distribuir l'ajut pel col·lectiu dels treballadors per compte propi.

La CUP demana la compareixença d'Aragonès, El Homrani i Puigneró per informar sobre els ajuts pels autònoms

La CUP ha registrat tres peticions de compareixença al vicepresident del Govern amb funcions de president i conseller d'Economia, Pere Aragonès; al conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, i al conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Els cupaires han demanat la compareixença dels tres consellers en tres comissions diferents perquè informin sobre la gestió dels ajuts als autònoms per la covid-19 d'aquest dilluns i dimarts. La petició de la CUP ha arribat després que s'hagin detectat incidències a la web del Govern en el segon dia per demanar l'ajut de 2.000 euros pels autònoms. El primer dia que es va obrir el tràmit es va saturar el web.

Els comuns denuncien el "fracàs" de la gestió dels ajuts als autònoms i demanen una nova convocatòria

Els comuns han reclamat al Govern una nova convocatòria d'ajuts a autònoms després que la campanya actual hagi estat un "fracàs". La portaveu de CatECP, Susanna Segovia, ha criticat que ha estat "mal pensada", i ha demanat més recursos i un sistema diferent. Concretament, ha dit que 20 MEUR són insuficients i ha proposat un sistema tipus sorteig per evitar que fer una petició per accedir a la subvenció es converteixi en els "jocs de la fam", com creu que ha passat aquest cop. Després de les acusacions creuades entre el Departament de Treball i el de Polítiques Digitals pels problemes de la convocatòria, CatECP sol·licita la compareixença dels consellers Chakir El Homrani i Jordi Puigneró, a més del d'Empresa, Ramon Tremosa, i el vicepresident, Pere Aragonès.

El PSC exigeix instruments telemàtics "més afinats" per evitar col·lapses

El PSC demana al Govern instruments telemàtics "més afinats" per fer front a la pandèmia. Es per això que també ha sol·licitat la compareixença dels consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i el de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró al Parlament pel col·lapse durant dos dies seguits del web per demanar l'ajuda de 2.000 euros pels autònoms. El primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, ha lamentat que el sistema s'ha bloquejat, i ha demanat que després que tant l'administració catalana com l'espanyola hagin experimentat "insuficiències" en l'administració de les ajudes i les seves sol·licituds, cal estar preparats de cara a una possible tercera onada de la pandèmia per actuar degudament.