La conselleria de Presidència, Meritxell Budó, s'ha disculpat aquest dimarts en nom del Govern pel col·lapse del sistema per sol·licitar les ajudes que la Generalitat ha posat en marxa per als autònoms afectats pel coronavirus. "Lamentem que no hagi anat com hauria d'haver anat i demano disculpes", ha dit Budó a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. La portaveu del Govern ha explicat que havien adaptat el portal per atendre 15.000 usuaris per minut però que n'han rebut 18.000, per la qual cosa s'ha saturat el sistema.

Budó ha explicat que aquesta tarda es reuniran els departaments de Vicepresidència; Presidència; Treball, Afers Socials i Famílies, i Polítiques Digitals i Administració Pública per abordar aquest col·lapse i garantir el funcionament de futures convocatòries. Segons la consellera, el Govern ha "pres nota" de la situació i per això treballarà "perquè no torni a passar". "Seguirem treballant per veure com podem ampliar aquest ajut i mobilitzar més recursos per seguir acompanyant els autònoms que avui no han pogut accedir a aquest ajut", ha subratllat.

Així mateix, ha demanat al govern espanyol que també faciliti ajudes per als sectors més afectats per les restriccions arran de la pandèmia de covid-19 perquè la Generalitat, ha afirmat, no té "prou diners". Així, ha recordat que el Govern ha mobilitzat "més de 400 milions d'euros als sectors afectats" mentre que l'Estat n'ha destinat "zero". "El suport de l'Estat als autònoms no ha estat només de zero euros, sinó incrementar la quota d'autònoms", ha criticat.

El Govern havia posat a disposició 2.000 euros per autònom fins a un total de 10.000 sol·licitants. És a dir, que les ajudes arribaven als 2 milions d'euros. Ara bé, l'"allau de sol·licituds", com l'ha descrit Budó, no només ha fet caure el sistema informàtic sinó que ha esgotat els recursos cap al migdia d'aquest dimarts, poc després de 24 hores de la seva activació. Dilluns la pàgina ja es va col·lapsar pel gran volum de peticions i aquest matí s'han rebut 406.000 sol·licituds, tot i que moltes no s'han pogut validar.

Per als qui s'han quedat sense, la consellera ha garantit que "això no s'acabarà aquí", ja que el Govern impulsarà noves ajudes "a aquells que ho estan passant més malament". Alhora, ha negat "cap batalla partidista" entre els departaments de JxCat, com el de Polítiques Digitals, i ERC, com és el cas del de Treball.