El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) porta tres mesos de retard en el reconeixement de l'atur i no ha pagat la prestació als que van demanar-la abans del 12 d'agost a la demarcació de Barcelona, segons ha pogut saber l'ACN. Així doncs, aquest novembre només cobraran els aturats que van presentar la presol·licitud abans d'aquest dia.

El decalatge neix de l'allau d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) registrats durant el confinament. En un inici, la tramitació de l'atur anava al dia i la dels ERTO no. L'organisme va decidir «equiparar el retard» de tots dos processos i dedicar més personal als expedients. L'ens encara ha d'arreglar multitud d'errors de la primera onada, en la qual el 70% dels ERTO no entraven al sistema.

Una treballadora del SEPE que es dedica a capitalització, és a dir, al pagament únic de l'atur, exemplifica aquesta problemàtica. «Tot l'organisme està col·lapsat. Em ve una persona que em demana la capitalització i quan vaig a mecanitzar-ho resulta que no té prestació perquè no li han reconegut encara que la va sol·licitar a final d'agost. Així, jo no l'hi puc pagar. Tinc fins a 20 expedients esperant que es reconegui la prestació», explica Margarita Rico, representant de CCOO al SEPE de Barcelona.

L'ACN ha tingut coneixement d'algun cas puntual de desocupat entre agost i octubre que sí que ha cobrat l'atur. Aquests casos, una minoria respecte al total, han pogut aconseguir una de les desenes de cites prèvies que es donen per l'atenció a les oficines o han fet el registre a través de la seu electrònica. Segons fonts sindicals, aquestes vies les utilitza molt poca gent perquè, en el primer cas, no hi ha gaires cites disponibles i, en el segon, cal tenir identificació digital en regla i és un procediment «més complicat». Totes les persones que han registrat la presol·licitud des del 12 d'agost i no han fet cap de les dues gestions, no han cobrat. El Ministeri de Treball assegura que l'organisme treballa «intensament» perquè es redueixi el temps de reconeixement de la prestació i augura que la gestió s'agilitzarà aquest mes de novembre perquè «s'han adoptat mesures de reforç».